dinsdag 4 oktober 2022

Het mbo doet ‘t: “Het valt niet meer te ontkennen dat er iets gaande is”

Marije van Bommel is docent op de Herman Brood Academie. Waar ze zeven jaar geleden nog moeite had om in het onderwijs het thema duurzaamheid op de agenda te krijgen – vanwege haar pionierswerk op dit gebied werd ze in 2019 verkozen tot Duurzame Docent (mbo) van het jaar – ziet ze haar huidige studenten dit thema steeds gemakkelijker oppakken: “Zoeken naar duurzame oplossingen kan creatief, innovatief en leuk zijn.”

Leestijd: 3 minuten

“Op de Herman Brood Academie in Utrecht geef ik verschillende lessen. Zoals de training Working Class Hero, die studenten mentaal en lichamelijk weerbaarder wil maken, burgerschap, muziekdidactiek én het keuzedeel Duurzaamheid in het beroep. Dat laatste is bedoeld voor al onze studenten, artiesten, technici en managers/organisatoren, met als hoofddoel om de muziekindustrie te verduurzamen. Technici leren bijvoorbeeld hoe ze moeten werken met een duurzaam stroomplan en denken na hoe ze meer circulaire materialen op en rondom het podium kunnen inzetten. En muziekmanagers/artiesten maken we wegwijs in het opzetten van een duurzame groene tour.”

Duurzame Docent van het jaar

“We zitten nu in een transitiefase. Ik zie dat mijn studenten naar mogelijkheden zoeken om iets op een duurzamere manier te organiseren, wat voorheen niet ter discussie stond. Het valt natuurlijk ook niet meer te ontkennen dat er qua klimaat iets gaande is. Voor mij als docent is duurzaamheid al zeven jaar een thema, tegenwoordig onder andere via de grassroots organisatie Teachers for Climate. In het begin was het pionieren. Er was weinig tijd en het thema had slechts een kleine plek in het curriculum. Juist vanwege mijn voortrekkersrol ben ik in 2019 gekozen tot Duurzame Docent van het jaar. Die verkiezing heb ik als een ambassadeurschap opgevat, onder andere door projecten op te zetten en in de media te verschijnen. Ben net weer met een nieuwe werkgroep gestart, bedoeld om expertise over verduurzaming uit te wisselen tussen de kunst- en creatieve opleidingen.”

Klimaatmarsen

“Duurzaamheid zit ook in mijn persoonlijke leven verankerd. Zo laten we als gezin vaak de auto staan en pakken we de fiets. We letten op ons eten – biologisch, lokaal en nauwelijks vlees – en hebben een eigen moestuin met veel groenten. Met de kinderen gaan we veel naar duurzame evenementen en loop ik bijvoorbeeld vaker mee met klimaatmarsen. Het zijn pubers, dus niet altijd even gemakkelijk, maar als gezin staan we absoluut achter duurzame waarden. Daar praten we veel over.”

Marije van Bommel schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt deze video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken:
Het mbo doet ‘t: “Het valt niet meer te ontkennen dat er iets gaande is”