donderdag 29 september 2022

Het mbo doet ‘t: “Als je elektrische auto’s niks vindt, dan kun je beter een ander vak kiezen”

Het afgelopen jaar werd Mitch van der Heijden van het Koning Willem I College Nederlands Kampioen Autotechniek. Het thema van de wedstrijd was ‘Monteur van de Toekomst’; veel van de opdrachten hadden de elektrische auto als onderwerp. “Door het werken met deze auto’s voel je je soms net een ict’er.”

Leestijd: 3 minuten

“Het laatste jaar van mijn opleiding tot technisch specialist is aangebroken en het gaat supergoed. Ondanks de beperking die ik heb: sinds mijn geboorte mis ik mijn rechteronderarm. In de werkplaats is dat verder geen probleem. Of ik kan het oplossen met bijvoorbeeld klemmetjes, of ik vraag een collega om me even te helpen. Het heeft mijn ambities nooit belemmerd, zoals ik met mijn deelname aan Skills The Finals heb laten zien. Voor die wedstrijd was het alleen maar belangrijk om me te verdiepen in elektrische auto’s. In ons eigen autobedrijf in Middelbeers en op school had ik daar nog maar weinig ervaring mee.”

Klantgesprek

“De opdrachten die we als deelnemers kregen, gingen vaak over problemen met elektrische auto’s. Zoals een niet goed werkende airco, een isolatiefout en dat de accu niet goed oplaadt. Maar we hielden ook een klantgesprek waarin we het werkelijke bereik van een elektrische auto moesten uitleggen. Dat wordt in brochures namelijk vaak te optimistisch voorgesteld, waarna mensen teleurgesteld zijn in de echte prestaties.”

Vakantie

“De elektrische auto is veel beter voor het milieu, al is de totale impact volgens mij niet zo heel groot. En hij is erg duur. Ik ben 19 jaar en heb een benzineauto. Ik zou wel een elektrische willen, maar die kan ik gewoon nog niet betalen. Bovendien: het normale woon-werkverkeer vormt tegenwoordig geen probleem meer, maar om ermee op vakantie te gaan? Met het beperkte bereik en het langzame opladen is dat nog niet ideaal.”

Veilig

“Door het werken met elektrische auto’s voel je je soms net een ict’er. Toch zul je voor het onderstel van elke auto nog steeds lekker kunnen sleutelen. Maar als je elektrische auto’s niks vindt, denk ik wel dat je beter een ander vak kunt kiezen. Want het is de toekomst, de weg naar een duurzamere wereld. Daarbij missen mijn klasgenoten en ik wel allemaal het ronkende geluid van een benzinemotor. Zo’n auto is muisstil. Daar moet misschien nog wat op worden gevonden. Het is eigenlijk niet veilig dat andere wegebruikers ‘m niet horen.”

Mitch van der Heijden schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt deze video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken:
 
Het mbo doet ‘t: “Als je elektrische auto’s niks vindt, dan kun je beter een ander vak kiezen”