dinsdag 27 september 2022

Het mbo doet ‘t: “Trots op mijn bijdrage aan een duurzamere wereld”

Kazim Dinckan volgde op het mbo de opleiding Detailhandel, maar kwam in de schone energie terecht. Een branche waar een goede advisering vooropstaat en die hem een fijn gevoel geeft: “Ik vind het heerlijk om samen met klanten uit te zoeken wat ze willen.” 

Leestijd: 3 minuten 

“Mensen helpen staat bij mij hoog op de agenda. Dat was ook wat ik met de opleiding Detailhandel voor ogen had. Twee mindere stage-ervaringen brachten mij echter aan het twijfelen. Bij een gas-, water- en lichtleverancier vonden mensen het vooral vervelend dat je hen ongevraagd lastig viel, terwijl een telefoonprovider meer geïnteresseerd was in winstmarges dan in het geven van een goed advies. Dat paste totaal niet bij mij. Mijn mbo-diploma Verkoper had ik al, maar de examens voor Verkoopspecialist heb ik vervolgens niet meer gedaan.” 

 Cursussen 

“Een oud-klasgenoot wees me op een baan bij verwarmingsbedrijf Feenstra, waar ze voor de afdeling zonnepanelen nog iemand zochten. Nu wist ik daar op dat moment helemaal niets van, maar ik zat zonder werk én het leek me wel een mooie werkomgeving. Ik werkte als werkvoorbereider. Zo heb ik het vak al doende geleerd. Onder andere door cursussen te volgen en veel aan collega’s te vragen. Dit is wel echt mijn ding, heb ik gemerkt. Hier word ik blij van. Ondertussen heb ik nu een baan als asset manager bij Greentrust, waar ik me met een andere duurzame energievorm bezighoudt, namelijk wind.” 

 Bijna nul 

“Werken met schone energie geeft me voldoening. Ik ben er trots op bij te dragen aan een klimaatneutraal Nederland. Eigenlijk ontleen ik daar mijn ‘status’ aan. En het is een fijne sector in die zin dat je mensen goed advies probeert te geven en ze verder niks opdringt. Zo is mijn vader nu geïnteresseerd geraakt in zonnepanelen. Dat komt doordat ik ze heb, en mijn gasverbruik daardoor bijna nul is. Verder rijd ik in een elektrische auto en scheid mijn papier en mijn plastic. Waar ik nog wel tegenaan hik, is koken op een inductieplaat. Tja, ik vind koken op gas toch echt prettiger.” 

Luisteren 

“Natuurlijk zijn mijn jaren op het mbo niet voor niets geweest. Ze hebben me geleerd om duidelijk te communiceren – van mensen ergens op durven aanspreken tot heel erg goed luisteren. Dat is iets wat ik nu dagelijks toepas. In mijn contact met collega’s en met klanten.” 

Kazim Dinckan schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt deze video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken: 

 
Het mbo doet ‘t: “Trots op mijn bijdrage aan een duurzamere wereld”