maandag 26 september 2022

Het mbo doet ‘t: “Duurzaamheid is me met de paplepel ingegoten”

Maud Berkhuizen volgde op het Graafschap College de splinternieuwe studie Smart Industry, een combinatie van op die mbo-school al succesvolle onderdelen van andere studies. Toch sloeg ze, na een eerste baantje in de metaalindustrie, een andere weg in. Ze werkt nu bij netbeheerder Liander, waar ze tegelijkertijd wordt opgeleid tot engineer: “Ervoor zorgen dat cliënten duurzame energie terug kunnen leveren.”

Leestijd: 3 minuten


“Op het Graafschap College heb ik de techniek- en informaticastudie Smart Industry gedaan, die bestond uit ict, mechatronica en bedrijfskunde. Echt superleuk. Na mijn studie ben ik eerst bij een metaalbedrijf aan de slag gegaan. Dat werd me op den duur toch te veel van hetzelfde. Vervolgens kreeg ik de gelegenheid om bij Liander te komen werken. Kleine beetjes van mijn studie komen er wel in terug, zoals het verbeteren van werkprocessen en het maken van tekeningen. Verder is het totaal iets anders. Maar het is leuk werk en ik doe nu ook intern de opleiding tot engineer. Da’s best pittig in combinatie met een fulltimebaan van 40 uur.”

Vergunningen

“Bij Liander heb ik het gevoel dat ik midden in de samenleving sta. Je bent met hele concrete dingen bezig en je hebt contact met veel mensen. En de ene keer heb je een kleine case, en dan weer een hele grote. Dat kan zelfs een hele nieuwbouwwijk zijn, waarvoor je dan het energienet moet verdelen. Kijken wat je van alles nodig hebt, vergunningen aanvragen, berekeningen maken. Daarbinnen neemt duurzaamheid zeker een belangrijke plek in. Bijvoorbeeld doordat cliënten met zonnepanelen dit aan ons melden, waarna ze deze duurzame energie terug kunnen leveren aan het net. Ik heb zelf trouwens ook onlangs zonnepanelen thuis laten plaatsen.”

Ingebakken

“Duurzaamheid is ook voor mij persoonlijk belangrijk. Iets wat me trouwens met de paplepel is ingegoten. Mijn ouders zijn heel milieubewust. Vroeger hadden we bijvoorbeeld thuis een timer op douche, zodat je binnen vijf minuten klaar moest zijn. Dat zit er zo in bij mij ingebakken, dat ik nu ook zonder die timer altijd binnen die tijd blijf.”

Maud Berkhuizen schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt deze video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken:

 


Het mbo doet ‘t: “Duurzaamheid is me met de paplepel ingegoten”