zondag 11 september 2022

Het mbo doet ‘t: “Ik zie de bewustwording rondom duurzaamheid toenemen”

Huseen Khaled, afkomstig uit Syrië, is nu ruim zeven jaar in Nederland. Bij ROC Friese Poort rondde hij voor de zomer de kappersopleiding BBL af. Dat deed hij niet onopgemerkt, maar als trotse Nederlands kampioen leerling-kapper: “Ik geniet ervan om creatief te zijn en klanten blij te maken.”

Leestijd: 3 minuten

“Nadat ik me via de halve finales had geplaatst, deed ik samen met nog zeven andere deelnemers mee aan de finale van Skills voor het Nederlands kampioenschap. Samen met mijn docent en begeleider Froukje Dijkstra heb ik er keihard voor getraind. Ik gaf mezelf een goede kans om bij de beste drie te eindigen, maar was wel wat zenuwachtig of ik niet in tijdnood zou komen. Mijn inspiratiebron voor mijn werk tijdens het NK was de Franse modeontwerper Thierry Mugler. In zijn kleding zit een soort op en neer gaande beweging, wat ik in mijn kapsels hebben laten terugkomen. Dat past goed bij mij, omdat ikzelf in mijn leven veel ups en downs heb meegemaakt.”

Fanatiek
“Door corona zijn er al langer geen Europese of wereldkampioenschappen meer georganiseerd. Daar namen we als Skills-winnaars altijd aan deel. In plaats van het WK in Shanghai ga ik nu naar een internationale wedstijd in België. Wat ik ook fantastisch vind, hoor. Die wedstrijd is van 12 tot en met 17 november in Ciney, een klein stadje net onder Namen. Daar ben ik me nu op aan het voorbereiden. We gaan daar als Team NL voor de winst, maar dat is natuurlijk logisch.”

Positief
“Het is nu nog wel heel verschillend hoe kapsalons en producenten met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid omgaan. Maar gelukkig zie ik wel dat het steeds meer in de goede richting gaat, dat de bewustwording toeneemt. Qua verpakkingen, maar ook qua bestanddelen van de producten. Dat is positief voor klanten en kappers, en uiteindelijk voor alle mensen.”

De tubeknijper
“Zelf heb ik in mijn vak absoluut oog voor duurzaamheid. We maken bij KapSalon Haan in Leeuwarden, waar ik al een tijd werk, gebruik van een apparaatje. Dat heet de tubeknijper en daarmee krijg je ook de laatste 5 tot 10 ml uit een tube haarverf. Dat lukt je anders echt niet. En een tube haarverf is 60 ml, dus reken maar uit hoeveel verspilling je daarmee voorkomt. Bovendien spaar je er niet alleen het milieu mee, maar ook je portemonnee.”

Huseen Khaled schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt deze video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken:
Het mbo doet ‘t: “Ik zie de bewustwording rondom duurzaamheid toenemen”