zaterdag 10 september 2022

Het mbo doet ‘t: “Meer praktisch geschoolde politici lijkt mij zeer wenselijk”

Derk Boswijk is sinds maart 2021 Tweede Kamerlid voor het CDA. Zijn middelbare schoolcarrière begon hij op het vmbo en het mbo, waar hij tijdens zijn studie Bouwkunde voor het eerst hoorde van bijvoorbeeld circulariteit en houtskeletbouw. “Mbo’ers zijn de komende decennia heel hard nodig.”

Leestijd: 3 minuten

“Mijn jaren op het mbo herinner ik me als een leuke tijd, ook door de vriendengroep die ik destijds had. Daarnaast heb ik er AutoCad leren tekenen. Dat is, tot ik de Kamer inging, altijd een groot deel van mijn werk geweest. Verder weet ik nog goed het verschil tussen hoe ik eerst naar gebouwen keek, en hoe dat veranderde vanaf mijn mbo-studie. Die bouwkunde-blik heb ik nog steeds als ik ergens naar binnen loop.”

Kloof
“Vmbo en mbo zijn natuurlijk een en al praktijk. Daar staat de Tweede Kamer bijna recht tegenover. De grootste kloof in de politiek gaat niet om de man-vrouwverhouding, diversiteit of geaardheid. Het is die tussen theoretisch en praktisch geschoolden, met 90% theoretisch geschoolden in de Tweede Kamer. Praktisch geschoolden voelen nu vaak geen aansluiting bij de politiek. Andersom weet de politiek vaak onvoldoende wat er in de samenleving speelt.”

Innovatie
“Daar kun je bij optellen dat veel van onze huidige vraagstukken technische opgaven zijn. Zoals woningbouw, energietransitie en de stikstofproblematiek. Die vragen om praktische oplossingen. Terwijl de kans bestaat dat de politiek er theoretische en juridische discussies van maakt. Of met praktisch slecht doordachte plannen komt, zoals rondom het aardgasvrij maken van woningen. Daar had je voor bepaalde soorten huizen, waarvoor de technieken nu nog ontoereikend zijn, een ander tijdplan moeten maken. En je had natuurlijk meteen geen nieuwbouwwoningen meer moeten opleveren met nog wél een aardgasaansluiting.”

Rataplan
“Zelf heb ik vijf jaar geleden een duurzaam houtskeletbouw-huis ontworpen. Met warmtepomp, zonnepanelen, de hele rataplan. Het kost een paar duizend euro extra, maar op een huis is dat geen hoog bedrag. Bovendien zou het erg onlogisch en veel duurder zijn om pas in een later stadium duurzame verbeteringen aan te brengen.”

Impact
“We hebben de komende decennia veel mbo’ers nodig. Voor alle duurzaamheidsoplossingen, maar ook in andere sectoren. Het is nu al zo dat door schaarste de startsalarissen voor mbo’ers vaak hoger liggen dan voor hbo’ers. Op termijn zal dat ook voor het imago en de aantrekkingskracht van het mbo een positieve impact hebben. Dat kan niet anders.”

Derk Boswijk schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt deze video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken:


Het mbo doet ‘t: “Meer praktisch geschoolde politici lijkt mij zeer wenselijk”