woensdag 8 februari 2023

Onderwijsteam Verzorging & Verpleging Zadkine: ‘Onze sociale betrokkenheid kent geen grenzen’

Het onderwijsteam Verzorging & Verpleging van het Zadkine Gezondheid, Welzijn & Sport College greep vorig jaar tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala nét naast de hoofdprijs. Jammer, maar trots overheerst bij Instructeur Verpleegkundige Vaardigheden Anne Bolijn en hybride docent Gézina Trouw.

Leestijd: 5 minuten

Anne en Gézina werken allebei sinds 2005 bij het intussen 29-koppige onderwijsteam Verzorging & Verpleging, nog steeds met evenveel plezier als toen. “Ik ben ooit begonnen als praktijkopleider, maar hier heb ik me echt in de breedte ontwikkeld tot de instructeur Verpleegkundige Vaardigheden die ik nu ben”, vertelt Anne. “Samen met een collega-instructeur run ik een eigen tokootje binnen de opleiding. Die ruimte en dat vertrouwen krijgen we en dat is heerlijk.”

Ook Gézina, die haar werk als hybride docent combineert met een baan als palliatief verpleegkundige in een hospice, krijgt alle medewerking bij het uitslaan van haar vleugels. “Als onderwijsontwikkelaar ben ik nauw betrokken bij allerlei projecten waarbij ik probeer ‘binnen’ naar buiten te krijgen en buiten naar binnen te halen. Zo mag ik me sinds september 2022 als kwartiermaker van een breed regionaal samenwerkingsverband bezighouden met de komst van een simulatie- en scenariocentrum Leven Lang Ontwikkelen. Heel leuk.”

Vluchtelingenspreekuur
De opleiding Verzorging & Verpleging staat met ongeveer 450 studenten bekend om haar kleinschalige karakter. Een ideale basis om als team én studenten sociaal betrokken bezig te zijn, zegt Gézina. “We zijn op meerdere gebieden maatschappelijk actief. Tijdens de zomervakantie bijvoorbeeld hielden we een speciaal vluchtelingenspreekuur, als huisartsondersteuning. Verder zijn we al jaren betrokken bij griepvaccinatiecampagnes en ouderen- en welzijnsprojecten. Ook schuiven we aan bij overleggen tussen gemeenten en woningbouwcorporaties.” Anne: “Tijdens corona ging alles dicht, maar wij bleven bewust open om onze school om te bouwen naar een vaccinatiestraat voor de regio. Het was een enorm drukke tijd. Ook voor onze studenten die hielpen bij het vaccineren. Juist in deze periode hebben ze megaveel geleerd.”

Goed verhaal
Dat het team zich inschreef voor de Onderwijsteam van het Jaar 2022-verkiezing, lijkt daarvan het logische vervolg. “Toen ik de criteria zag, dacht ik meteen dat we daar ruimschoots aan voldeden”, zegt Gézina. “Tijdens onze pitch hebben we verteld over onze sociale betrokkenheid en ingezet op het feit dat wij de enige -CZO-erkende - branche-specifieke kraamopleiding aanbieden.” Anne: “Er waren veel teams met een goed verhaal. Zeker tijdens de finale. We zijn absoluut tevreden met onze tweede plaats.”

Nieuwe collega’s opleiden
De verdienstelijke teamprestatie kreeg intern de nodige aandacht, terwijl het sociale gezicht van de opleiding ook buiten het onderwijs een groot publiek bereikte. Gézina: “Onze wethouder vertelde me laatst dat hij ons team tijdens presentaties als voorbeeld van maatschappelijk betrokkenheid gebruikt en hoe we als opleiding kind aan huis zijn bij de gemeente. Dat is iets om trots op te zijn.”
Veel tijd om stil te staan bij al dat positiefs heeft het team niet, vertelt Anne. “Binnen vijf jaar gaat een derde van alle Zadkine-medewerkers met pensioen. Ook wij zijn druk met het opleiden van nieuwe collega’s, om als team kwaliteit te blijven leveren.”

Anne Bolijn (links) en Gézina Trouw (midden), samen op de foto met teamleider Katja de Kloe (rechts)


Onderwijsteam Verzorging & Verpleging Zadkine: ‘Onze sociale betrokkenheid kent geen grenzen’