Bij het Nijmeegse FC Social Work, beste leerbedrijf van 2022, worden studenten bewust belangrijk gemaakt. Niet de stagevacature, maar persoonlijke leerdoelen zijn leidend, zegt directeur Saïd Achouitar die als oud-mbo’er met een missie weet wat vertrouwen met mensen doet en hoe goed het is om van en met elkaar te leren.
Leestijd 4 minuten
Saïd Achouitar kreeg mavo-havoadvies, maar school was niet zo ‘zijn ding’. Uiteindelijk startte hij met een Entree-opleiding, waar hij snel weer mee stopte. “Ik was jong, nogal roekeloos. Nooit had ik het gevoel gehad dat er iemand naast me stond of naar me luisterde. Mensen praatten over me, nooit mét me. Terwijl ik wist dat ik de wereld iets te bieden had.” En dus besloot Saïd om zich in te zetten voor jonge kinderen in zijn wijk, bewust dichtbij huis. “Als ik ze zo met elkaar zag spelen, dacht ik vaak: ‘Wie helpt hen straks? Welke keuzes maken zij als ze 16 zijn? Ik wilde ze behoeden voor de valkuilen waarin ik en jongens uit de generatie boven mij waren getrapt. Zo is Futsal Chabbab, nu FC Social Work, ontstaan. Door met ze te voetballen en zo interesse te tonen wilde ik de jonkies stimuleren om later hun ‘plafond aan te tikken’ of daar zelfs overheen te gaan. Het initiatief sloeg aan, verspreidde zich over andere wijken en groeide uit tot de sociale onderneming die we nu zijn.”
Buddy-systeem
Saïd had de smaak te pakken, deed naast zijn werk de opleiding Sociaal Werk op ROC Nijmegen die hij ook afrondde. Geregeld schoof hij aan bij andere welzijnsorganisaties om te praten over de ‘FC-methode’ waarmee hij steeds vaker het verschil maakte. “Subsidie om mijn activiteiten uit te bouwen kreeg ik niet, dus moest ik creatief zijn. Ik zocht vooral handjes, dus begon ik als leerbedrijf voor alleen mbo’ers. Daar kwamen al snel hbo’ers bij. Een tijdje liet ik alleen maar hbo-studenten toe, totdat ik erachter kwam dat het goed was om een doorlopende leerlijn te creëren. Een ‘buddy-systeem’, waarbij mbo- en hbo-studenten elkaar helpen en van elkaar leren. Soms komen mbo’ers hier binnen met het idee dat niveau 3 hun limiet is, maar geeft samenwerking met de hbo’ers ze zo’n boost dat ze besluiten om verder te studeren; een stap die ze anders misschien nooit hadden gemaakt.”
Bewust belangrijk
Aan cv’s en motivatiebrieven doet Saïd niet. “Wij draaien het om door te kijken wat zij willen leren. Persoonlijke leerdoelen zijn leidend bij het vormgeven van het takenpakket. Ik geef studenten het gevoel dat ze moeten zijn wie ze willen zijn, door ze bewust belangrijk te maken. Ze krijgen veel vrijheid en verantwoordelijkheden, doen vaak werk dat hoort bij het vaste takenpakket. Andersom wil ik dat ze geen 9-tot-5-mentaliteit hebben, en écht voor elkaar en de organisatie gáán. Met succes. Studenten hebben zin om bij ons stage te lopen. Een aantal heeft hier intussen een betaalde baan, net als verschillende rolmodellen uit de wijk. Vacatures plaatsen hoef ik niet.”
Trots op eerste plaats
Over de verkiezing van het beste leerbedrijf had Saïd nog nooit gehoord. Tot Mees Schaaphuizen, de adviseur praktijkleren van SBB, hem vroeg om zich met FC Social Work in te schrijven. “Volgens Mees deden er vaak grotere organisaties mee, dus zou het mooi zijn om ‘een aanpak van onderaf’, zoals die van ons, meer te belichten en een podium te bieden. Wat, letterlijk, ook gebeurde toen we de finale wonnen. Ik ben trots op onze eerste plaats, maar de prijs draag ik op aan alle mbo-studenten die te horen krijgen dat ze moeten stoppen met hun opleiding of stage, omdat ze het ‘toch niet gaan halen’. Ga je bewust naast een student staan, dan krijg je een ander verhaal. Speel in op hun leefwereld, geef ze de tijd en ruimte om zich te ontwikkelen, te groeien en te werken aan hun zelfvertrouwen. Je zult zien: daar ga je veel plezier aan beleven.”
Op 15 mei 2023 wordt bekend wie het beste leerbedrijf van 2023 wordt tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala. De prijs is een initiatief van SBB. Je volgt de verkiezing live via ons YouTube-kanaal.