dinsdag 17 december 2019

Oefenen met solliciteren voordat de stage begint

Celiça Staakman, die het tweede jaar van de mbo-opleiding Doktersassistent volgt op ROC Midden Nederland, vindt het nog steeds even leuk als in het begin. Net als de rest van haar klas is de 17-jarige student gemotiveerd om goede cijfers te halen. Dat alle leerlingen de opleiding serieus nemen, is een handige bijkomstigheid als het gaat om groepsopdrachten. “Ik heb een vaste club van klasgenoten met wie ik regelmatig samenwerk. Omdat we niet gewisseld zijn van klas, weet ik precies wat ik aan ze heb”, aldus Celiça. “Ik ben steeds beter geworden in het samenwerken met anderen. Zelfstandig kom ik ook goed uit de verf.”

Stage lopen
Nu de leerlingen in het tweede jaar zitten, wordt het tijd om een stageplaats te gaan zoeken. Helaas is het vrij moeilijk om als tweedejaars aan de slag te gaan binnen de sector, omdat veel praktijken al voorzien zijn van een stagiaire uit het derde jaar. Daarom krijgt de groep les voordat ze op stage gaan, zodat ze het beste van zichzelf aan opdrachtgevers kunnen laten zien. Celiça: “We leren dan hoe we bijvoorbeeld een sollicitatiebrief kunnen schrijven en hoe een cv goed tot zijn recht komt. Ook oefenen we met solliciteren door middel van gesprekjes voeren.” En dat loont. Vanaf februari mag Celiça aan de slag bij het Diakonessenhuis in Utrecht, waar ze verschillende dokters zal assisteren.

Toekomstplannen
Als de studente klaar is met haar opleiding, is ze van plan om door te studeren aan het hbo. Wat voor studie dat precies gaat worden, weet Celiça nog niet. Gelukkig heeft ze nog volop de tijd om zich te oriënteren en open dagen te bezoeken. “Verpleegkunde of verloskunde lijkt me wel wat”, vertelt Celiça. Lastige vakken zoals anatomie en fysiologie, waarbij de nadruk ligt op de kennis van het menselijk lichaam en de functie van organen, zullen dan ook weer terugkomen. Gelukkig heeft Celiça een manier gevonden om die taaie stof wat makkelijker te maken. Haar geheim? Ezelsbruggetjes! “Alhoewel Latijn heel anders is dan bijvoorbeeld Nederlands of Engels, kun je ze met bepaalde maniertjes toch op Nederlandse woorden laten lijken. Op deze manier lukt het me om al die termen te onthouden.”

Verhalen van mbo’ers
Dit is mbo volgt enkele mbo-studenten over hun opleiding. Op drie momenten komen zij aan het woord en vertellen zij over hun ervaringen. Dit is het derde interview met Celiça. Lees ook het eerste en tweede artikel.


Oefenen met solliciteren voordat de stage begint