donderdag 13 september 2018

Celiça: “Praktijk in mijn werk terug laten komen”

“Vanaf de basisschool vind ik het interessant hoe het menselijk lichaam werkt. Op het Cals College vond ik de praktijkonderdelen heel leuk, vooral biologie. Tijdens deze lessen mocht ik de ogen en de longen van een koe onderzoeken! Toen ik een mbo-school ging kiezen, heb ik gekeken bij de opleidingen apothekersassistent, doktersassistent en laborant”, zegt Celiça Staakman (16 jaar). Na het behalen van haar examen, koos ze er bewust voor om bij ROC Midden Nederland te starten met de opleiding tot doktersassistent.

Omdat Celiça biologie interessant vindt, hebben haar ouders haar diverse opties voor een vervolgopleiding aangedragen. Apothekersassistent, doktersassistent en laborant kwamen in aanmerking. “Als apothekersassistent werk je ook veel achter de balie en ben je een soort verkoopster. Als laborant werk je meer in je eentje. Ik hou wel van sociaal zijn en denk dat doktersassistent het beste bij mij past”, zegt de aankomend mbo-studente.

Celiça heeft op scholen diverse opleidingen bezocht. “Ik heb daar onder andere boeken ingekeken van de vakken die je krijgt, en heb een duidelijk beeld gekregen van de opleidingen. Het leukst vind ik het als ik de praktijk in mijn werk terug kan laten komen. Dat heb ik liever dan alleen maar theorie. Doktersassistent past daar goed bij.” Het eerste jaar van deze driejarige opleiding niveau 4 wordt behoorlijk pittig, denkt  ze. “De vakken gaan dieper dan biologie op de middelbare school. Je moet ook Latijnse woorden leren. Ik verwacht dat de opleiding moeilijk is, maar ik heb er zin in!”

Vanuit haar huis in IJsselstein is het dertig minuten met de bus naar haar school in Utrecht. Inclusief een keer overstappen. “Twee van mijn vriendinnen gaan deze opleiding ook doen. Zij zitten in een andere klas.” De kennismakingsweek kunnen we in ieder geval wel samen meemaken. “Ik weet nog niet wat we die week gaan doen. Ik zal het maar een beetje over me heen laten komen.”
Verhalen van mbo’ers
Dit is mbo volgt enkele studenten die dit studiejaar starten met een mbo-opleiding. Op drie momenten komen zij aan het woord en vertellen zij over hun ervaringen.


Celiça: “Praktijk in mijn werk terug laten komen”