vrijdag 14 september 2018

“Keihard werken aan goede beroepsopleidingen”

Floris van Acquoij, nu vier jaar werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs, begon ooit zelf als mbo-student.  Hij is docent motorvoertuigentechniek, mentor én coördinator bij Koning Willem 1 College. Hoe vindt hij het om als docent in het mbo te werken? En, hoe vult hij zijn rol als coördinator het liefste in?
 
“Ik heb de mbo-opleiding autotechniek afgerond en tijdens de opleiding in een autobedrijf gewerkt en bij de wegenwacht. Als monteur had ik al passie voor het delen van mijn kennis en vaardigheden. Daarom ben ik een opleiding voor docent motorvoertuigentechniek gaan volgen. Mijn vrienden waren best sceptisch over mijn keuze. In het onderwijs ‘werk’ je niet. Dat beeld klopt natuurlijk niet. Er wordt keihard gewerkt aan goede beroepsopleidingen voor studenten.”
In het diepe
“Als startende docent ben ik best in het diepe geworpen. Ik kreeg mijn groepen en mocht direct aan de slag. Ik moest zelf mijn weg vinden als docent, maar ik leerde al gauw dat ik het belangrijk vind om mijn eigen passie over te brengen op de studenten. Ook wil ik ze vormen als mens. Het gaat niet alleen om de inhoud van het vak, maar ook om welke relatie je met de studenten hebt en hoe jij je met hen verbindt. In het begin kostte het me veel tijd om mijn lessen voor te bereiden en alle ballen tegelijk in de lucht te houden. Het is belangrijk dat er dan iemand is die met je meekijkt en je beschermt en voorkomt dat je te veel hooi op je vork neemt.”
Sparren
“Als coördinator vind ik goede begeleiding van docenten heel belangrijk. Samen met mijn collega’s werken we aan een introductiedocument om nieuwe docenten vanaf het begin wegwijs te maken. Een document waar de belangrijkste zaken van de opleiding en organisatie bij elkaar staan. Daarnaast is er een collega die de starter begeleid. Hiermee kan de starter sparren over dilemma’s en vragen.”
Dag van de Leraar
5 oktober is het de internationale Dag van de Leraar (World Teachers’ Day). In aanloop naar deze dag, plaatst Dit is mbo wekelijks een aantal inspirerende portretten van jonge docenten in het mbo.


“Keihard werken aan goede beroepsopleidingen”