woensdag 30 januari 2019

Celica: “Opleiding is pittig, maar het gaat goed”

Celiça Staakman is eind augustus 2018 gestart met haar mbo-opleiding tot doktersassistent. Ze verwachtte dat haar opleiding niet gemakkelijk zou zijn. En dat klopt: “Het is pittig, maar het gaat goed. Ik werk sowieso veel zelfstandig. Als er bijvoorbeeld uitval is en ik een vervangende opdracht krijg, moet ik er zelf achter aan gaan om te kijken wat ik precies moet doen.”

Vindt Celiça (16 jaar) het vak biologie nog steeds leuk? “Ja, bij het vak AFPG; Anatomie, Fysiologie, Pathologie en Geneesmiddelenkennis, ga ik dieper in op hoe het lichaam werkt. Het is moeilijk, maar wel interessant. Niveau 4 vraagt veel kennis van je. Bij Nederlands gingen we meteen opbouwen naar 3F niveau.“

Vaak werkt Celiça samen met klasgenoten aan veel projecten voor verschillende vakken. “Ik heb net met een projectgroepje van vier klasgenoten gewerkt aan het project Patiënt Veiligheid. Wij hebben een brochure gemaakt die voor jongeren bedoeld is. Heel leuk om dit te doen. Ik kan mijn creativiteit hierin kwijt en ik leer goed samen te werken met mijn klasgenoten.”

Sommige dingen zijn veel leuker dan verwacht. Celiça zegt meteen: “Het vak triage aan de telefoon. Dat gaat over vertellen van klachten via de telefoon. Jij bepaalt hoe urgent het is. Dat is best wel gemakkelijk als je weet hoe het werkt.“ Vervolgens noemt ze een ander leuk vak; MTH. “Medisch Technische Handelingen. Ik leer diabetes prikken. Dat doen we met oefenmateriaal en heb ik al een keer geoefend op een klasgenoot. Ook zal ik binnenkort assisteren met hechten en bloed prikken, dat ga ik leren in de komende drie jaar.” De toekomstig doktersassistent heeft geen spijt van haar keuze!

Verhalen van mbo’ers
Dit is mbo volgt enkele studenten die dit studiejaar starten met een mbo-opleiding. Op drie momenten komen zij aan het woord en vertellen zij over hun ervaringen. Dit is het tweede interview. Lees ook het eerste artikel


Celica: “Opleiding is pittig, maar het gaat goed”