maandag 18 december 2023

‘We doen alles voor onze studenten’

De ervaren (vak)docenten en instructeurs van de opleiding apothekersassistent van het Summa College beschikken samen over een stevige dosis lef. Met ‘nee’ nemen ze geen genoegen. Die instelling leverde het ‘mooie cluppie’ de titel ‘Onderwijsteam van het Jaar 2023’ op. We vroegen teamlid Linda Baeten om tekst en uitleg. “Dit gaf ons geweldig veel energie.”

Leestijd: 6 minuten

En met die energie zit het nog steeds goed, blijkt tijdens het gesprek met Linda, die werkt als vakdocent, studieloopbaanbegeleider én Skills-coördinator. Vol vuur vertelt ze over haar team, de studenten, de opleiding en alles wat eromheen gebeurt. “Misschien ben ik bevooroordeeld, maar het vak van apothekersassistent is supermooi. We worden soms als ‘doosjesschuivers’ betiteld, maar dat beeld klopt niet. In veel apotheken kunnen mensen terecht voor leefstijladviezen of het meten van hun bloeddruk of suikerwaarde. Het is echt heel afwisselend.”

Totaal onvoorbereid
Die afwisseling kenmerkt ook de samenstelling van het 13-koppige onderwijsteam van de opleiding apothekersassistent van het Summa College. “Al onze (vak)docenten, instructeurs en niet-vakgerichte docenten hebben veel vlieguren op hun teller”, zegt Linda: “Door die ervaring zijn we ook kritisch. Met ‘nee’ nemen we geen genoegen. En dat vergt lef.” Linda geeft een voorbeeld: “Een paar jaar terug, tijdens corona, zou ik met een student naar de halve finale van Skills The Finals gaan. Ze testte positief, mocht niet meedoen, dus trommelde ik een talentvolle tweedejaars student op die totaal onvoorbereid de finale haalde en tweede werd. Echt fantastisch.”

Mooi cluppie
Linda vond dat haar student een beloning verdiende en keek of ze examenvrijstelling kon regelen voor de behaalde Skills-resultaten. “Dit was nooit eerder gedaan. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar ik vond het te belangrijk om zomaar voorbij te laten gaan. Uiteindelijk heb ik alle 16 examens uitgeprint en die naast haar Skills-rapport gelegd. Hieruit bleek dat ze vier examens zou hebben gehaald. Met mijn dossier ben ik naar de schoolexamencommissie gegaan. Die besloot om de vier examens toe te kennen. Een mijlpaal. Ik werd genomineerd voor de ‘Skills Heroes Docenten Bokaal’, maar dat vond ik niet belangrijk. Het gaat om de studenten, om de erkenning van hun prestaties. Ik weet zeker dat hele team daar zo over denkt.” Lachend: “Ja, we zijn een mooi cluppie.”

Groot succes
En dat cluppie bokst ook samen het nodige voor elkaar, in de vorm van een eigen uitgiftepunt, onder leiding van apotheek Trudoplein in Eindhoven. Linda: “Toen we ons plan presenteerden, zeiden veel mensen: ‘dit kan helemaal niet, je hebt met allerlei wetten en regels te maken’. Dat was voor ons een extra reden om het juist wél te doen. Verschillende regionale apotheken vonden het een geweldig initiatief en hielpen graag mee. Sinds mei 2023 draait het uitgiftepunt binnen de schoolmuren, de eerste in Nederland. Studenten uit alle leerjaren werken mee. Ze verstrekken en bestellen medicijnen, hebben telefonisch contact met patiënten. Door de directe koppeling met de theorie is het een verrijking van het curriculum. Ook is het de perfecte achtervang voor studenten die door omstandigheden uitvallen tijdens hun stage. Ons uitgiftepunt is geen volwaardig stagebedrijf, maar zorgt ervoor dat studenten niet stilstaan. Het is een groot succes.”

Gemiste kans
Een succes waar ook andere scholen en onderwijsteams van mogen profiteren, vond Linda, die besloot om haar team aan te melden voor de titel ‘Onderwijsteam van het jaar 2023’. “Eigenlijk kwam het qua planning heel ongelegen. Het uitgiftepunt was net geopend, we zaten middenin de toetsweken en waren gestart met een nieuw keuzedeel. Door alle drukte reageerde eerst niemand van het team. Toch heb ik doorgezet. Niet meedoen voelde als een gemiste kans, zeker na alles wat we hebben gedaan en bereikt voor onze studenten. Uiteindelijk zijn we met een teamafvaardiging naar de pitch-avond gegaan. Dat ging zo goed dat we de finale haalden én wonnen. Als team wisten we dat we goed bezig waren. Dit was daarvan dé bevestiging en gaf ons geweldig veel nieuwe energie.”

Zorgstraat opzetten
Mede dankzij hun winst won het team het afgelopen halfjaar ook buiten de opleidingsmuren aan bekendheid. Linda. “We hebben verschillende andere scholen over de vloer gehad, onder meer voor een rondleiding door ons uitgiftepunt. We delen graag onze ervaringen, ook om de opleiding aantrekkelijker en levensechter te maken. Er is een gigantisch tekort aan apothekersassistenten. Willen we ons beroep promoten, dan moeten we dat, als scholen, samen doen.” Nieuwe plannen zijn (mede daarom) alweer in de maak. Linda. “Onze grootste wens is om een eigen zorgstraat op te zetten, waar studenten binnen de opleiding zorg en welzijn met elkaar samenwerken en leren, net als in de praktijk. We kijken of en hoe we via het Comeniusprogramma van het NRO subsidie kunnen aanvragen om ook dit plan uit te voeren. Nee hebben we, ja kunnen we krijgen.”

Onderwijsteam van het Jaar 2024
Ben jij lid van of ken jij een mbo-onderwijsteam dat bijzonder (goed) presteert en dus een prijs verdient? Doe dan mee aan de verkiezing Onderwijsteam van het Jaar. Een beroepsjury selecteert de tien beste inzendingen die in een pitch laten zien waar zij zo trots op zijn. Inschrijven kan tot 19 januari 2024! Lees hier meer. ‘We doen alles voor onze studenten’