dinsdag 5 december 2023

‘Ik heb de minister écht leren kennen, hoe vet is dat?’

Landelijk Ambassadeur mbo Quillian Blom kreeg op 27 november de unieke kans om op werkbezoek te gaan met onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Op het programma stonden het bijwonen van het Nationaal Gesprek over Vrijheid op ROC ter Aa in Helmond, een ‘praatritje’ in de dienstauto en een bezoek aan het beste leerbedrijf van 2023, de Jumbo in Panningen. Zijn doel? De minister enthousiast maken over het mbo-standbeeld. Of dat lukte? Lees snel verder!

Leestijd: 5 minuten

Voor Quillian begint deze druilerige dag in de trein. Hij reist van Zwolle naar Helmond waar hij minister Robbert Dijkgraaf zal ontmoeten op ROC Ter Aa. “Na de Ambassadeursfinale heb ik de minister kort gesproken. Hij vroeg me toen of ik een keer met hem mee wilde op werkbezoek. Vandaag is het zover. Supervet natuurlijk. Mijn doel? De minister vertellen over het mbo-standbeeld en vragen of hij het plan wil steunen. Laatst moest ik tijdens de algemene ledenvergadering van de MBO Raad een oproep doen voor alle mbo-schoolbestuurders. Ik was behoorlijk zenuwachtig. De zaal zat helemaal vol. Sander Berendsen, de man die de boel aan elkaar praatte was zo energiek en vrolijk dat ik spontaan mijn zenuwen vergat. Ik stapte op het podium, deed mijn oproep. Bijna alle bestuurders gingen staan, als teken dat ze het idee ondersteunen. Hoe gaaf is dat?”

‘Hé, de minister van onderwijs’
Terug naar ROC Ter Aa, waar in de aula het Nationaal Debat over Vrijheid zal plaatsvinden, mét Robbert Dijkgraaf. Terwijl de minister naar binnenloopt, draaien een paar studenten zich om. “Hé, de minister van onderwijs. Hij heeft veel goede dingen voor het mbo gedaan.” Een andere student loopt nietsvermoedend de volle zaal in: “Het lijkt alsof hier iets bijzonders gaat gebeuren. Ben benieuwd.”
Bijna anderhalf uur lang gaat de minister in gesprek met de studenten. Allerlei thema’s komen aan bod, zoals vrijheid, stagevergoedingen, het imago van het mbo, immigratie en politiek. Op de slotvraag wie of wat hem inspireert, hoeft de minister niet lang na te denken. “Ik heb veel interessante mensen ontmoet, overal ter wereld, maar de verhalen van mbo-studenten en niet te vergeten, de mbo-docenten, raken me. Die inspireren me. Daar heb ik enorm veel van geleerd.”

Gelijkwaardig gesprek
Dan breekt voor Quillian, die aandachtig naar het debat heeft geluisterd (‘de studenten stelden echt goede, soms pittige vragen’), misschien wel het leukste moment van de dag aan: op naar Panningen, op naar de Jumbo, in de dienstauto van de minister. "Dit was ontzettend tof”, glundert Quillian als hij een half uur later weer uitstapt. “Normaal heb een wat zakelijke verhouding met een bewindspersoon, nu voerden we echt een gelijkwaardig gesprek. De minister was oprecht geïnteresseerd in mijn verhaal, in mijn missie en mijn standbeeld-idee. Waar we verder over hebben gesproken? De verkiezingsuitslag. En over hoe het is om als minister te werken, terwijl het kabinet al is gevallen.”

Meer zelfvertrouwen
Ook in Panningen krijgen de minister en Quillian een allerhartelijkst welkom, in dit geval van Harald en Ilse van Beek van de gelijknamige Jumbo, winnaar van de titel ‘beste leerbedrijf 2023’. “Juist daarom ben ik vandaag ook hier”, vertelt de minister tijdens een ontspannen ontmoeting met medewerkers, jobcoaches en onderwijsassistenten. “Het liefst zouden we jullie bedrijf willen kopiëren, zodat alle bedrijven in Nederland hun personeel uitdagen en kansen bieden zoals jullie doen.” Dat vindt ook Ilona, medewerker Kassa en DKW: “Ik ben superblij met Harald en Ilse. Door hun goede begeleiding heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen. Niet mijn beperking, maar talenten staan centraal. Daarom werk ik nu hier in dit mooie bedrijf, met allemaal fijne collega’s.” En dat is precies waar het om draait, volgens de minister. “Als je eerste werkervaring positief is, neem je dat mee voor de rest van je leven. Geweldig hoe jullie met elkaar dit belangrijke signaal afgeven.”

Origineel en prikkelend
Na een rondleiding door de Jumbo-winkel, zit het werkbezoek van de minister erop. Voordat hij weer richting Randstad vertrekt, wil hij graag nog iets zeggen over het standbeeldplan van Quillian. “Ik vind het een ontzettend origineel en prikkelend idee om een standbeeld op te richten voor het mbo. Door alles wat ze doen, pakken mbo’ers op veel plekken in Nederland het podium. Dat hun vakmanschap straks samenkomt in een speciaal mbo-standbeeld, gemaakt voor en door mbo’ers, zou een terechte, verdiende beloning zijn. Nederland heeft allerlei standbeelden van verschillende personen, en misschien waren dat vroeger ook wel mbo’ers, maar een standbeeld gewijd aan het mbo is er bij mijn weten nog niet.”

Superbelangrijk mbo
Ook Ilse en Harald zijn enthousiast over het initiatief van Quillian. Harald: “Het mbo is superbelangrijk. Zeker voor ons. Bijna al onze vaste medewerkers hebben een mbo-opleiding gevolgd of doen hier ervaring op, waarna ze hun werk combineren met een mbo-opleiding. Tegelijkertijd staat het mbo onder druk, doordat het aantal studenten daalt.” Ilse: “Eén panklare oplossing om meer studenten te werven voor het mbo, is er niet. Al helpt het enorm als er meer waardering komt voor praktijkgericht onderwijs. We investeren dan ook graag in een mbo-standbeeld. Het laat letterlijk zien wat het mbo betekent. Voor jongeren, maar zeker ook voor bedrijven.”

Niet meer stuk
Quillian hoort alles glimlachend aan. Zijn dag kan niet meer stuk. “Het was superleuk om een inkijkje te krijgen in wat een minister doet en hoe hij leeft. Ik heb het idee dat ik minister Dijkgraaf écht heb leren kennen. Ook het rondetafelgesprek bij de Jumbo vond ik heel fijn. Ik had het gevoel tussen mensen te zitten die er met elkaar het beste van maken, vanuit hele mooie ambities en idealen. Wat dat betreft zou het team van Ilse en Harald perfect model kunnen staan voor het mbo-standbeeld. De kracht, de saamhorigheid, de gelijkwaardigheid, het vakmanschap; alles komt hier samen.”


‘Ik heb de minister écht leren kennen, hoe vet is dat?’