woensdag 16 november 2022

Mbo'ers Pakken Aan: "Meedoen was voor mij dé bevestiging dat ik goed bezig was"

Richard Put begon naar eigen zeggen ‘onderaan de ladder’. Toen hij én de mensen om hem heen eenmaal zijn kwaliteiten ontdekten, kreeg hij de smaak te pakken. Wat hem onder meer een plekje opleverde in het youtube-programma ‘Mbo’ers Pakken Aan 2018’. “Mbo’ers kunnen meer dan ze denken!”

Leestijd: 3 minuten

“Op mijn 16e deed ik de mbo 2 opleiding horeca/kok, maar die heb ik door omstandigheden niet afgemaakt. In die periode was ik enorm eigenwijs. Liefst wilde ik werken, maar ik kwam niet aan de bak, want ja: ‘geen diplomaatje’. En mijn vmbo had ik ook niet afgemaakt. Ik heb plantsoenen geschoffeld, in een kaasfabriek gewerkt. Dat hield ik niet vol, dus ben ik gestopt. Acht jaar geleden viel het kwartje. Ik wilde een mbo-opleiding gaan doen. Maar nu serieus. Op Zadkine ben ik begonnen met de niveau 2 opleiding administratief medewerker.”

Ambitieus en initiatiefrijk
“Ik bikkelde zo hard dat ik versneld mijn examen kon doen. Bovendien ben ik ambitieus en initiatiefrijk, dus wilde ik méér. Ik startte met de opleiding secretaresse/management assistent, waar ik al snel doorstroomde naar niveau 4 en waar mijn kwaliteiten aan alle kanten werden gezien en bevestigd. In het derde jaar wilde ik graag meedoen aan de vakwedstrijden van WorldSkills Netherlands, maar vanuit de opleiding zeiden ze: ‘Ries, we hebben iets anders voor je in gedachten: Mbo’ers Pakken Aan. Je hebt je zo goed laten zien en ontwikkeld dat je Zadkine mag vertegenwoordigen.”

In het diepe
“Ik was verrast, werd voor mijn gevoel in het diepe gegooid, maar besloot er vol voor te gaan. Wat ik vooral mooi vond, was dat alle deelnemers net als ik van mening waren dat mbo weer moet worden gezien. Ook was meedoen voor mij dé bevestiging dat ik goed bezig was. Na ronde twee ben ik afgevallen. Dat was jammer, al had ik daardoor meer tijd om me te richten op mijn opleiding die ik zonder ook maar één onvoldoende heb afgerond.”

Voor je mening staan
“Momenteel werk ik als managementassistent in het team waar ik mijn opleiding heb gevolgd én ik doe de opleiding docent Nederlands. Ik had er nooit zo over nagedacht om voor de klas te staan, maar toen eenmaal het zaadje was geplant, besloot ik om er vol voor te gaan. Het leuke aan het voor de klas staan is, dat ik soms mezelf terugzie in mijn studenten. Ook ik heb een periode gekend waarin ik geen zelfvertrouwen had, niet werd gesteund door docenten, terwijl juist dat zo hard nodig was om me te laten leren. Daar zet ik heel bewust op in. Mbo’ers kunnen vaak meer dan ze denken. Alleen daarom al is het zo leuk om mee te doen aan Mbo’ers Pakken Aan.”

Tot 1 december 2022 kunnen mbo-scholen zich aanmelden voor de landelijke mbo-ambassadeursverkiezing. Al 29 scholen hebben aangegeven mee te doen aan deze verkiezing, die je begin 2023 kunt volgen in het youtube-programma Mbo'ers Pakken Aan

Lees hier het verhaal van Richard uit 2018 Mbo'ers Pakken Aan: "Meedoen was voor mij dé bevestiging dat ik goed bezig was"