maandag 14 november 2022

Ondernemerschap in het mbo: “Ik kan mijn creativiteit erin kwijt, dat is het leukste”

Sinds een paar maanden volgt Mariska den Engelsen de mbo-opleiding Fashion Product Coordinator aan het Summa College in Eindhoven. Naar volle tevredenheid tot nu toe: “Het is voor mij echt perfect. Het zit grofweg tussen ‘de fabriek’ en ‘verkopen’ in, en dat is precies wat me verder helpt. Ik heb namelijk al een eigen webwinkel in fitnesskleding voor vrouwen, DjustYou. Ontstaan vanuit mijn eigen interesse: ik sport veel in de sportschool en ben ook danseres.”

Leestijd: 4 minuten

Veel fitnesskleding is volgens Mariska (17) niet op alle punten zoals ze het zelf graag ziet. “Het moet aan verschillende voorwaarden voldoen, vind ik. Het moet er leuk uitzien en modieus zijn. Maar het moet ook comfortabel zitten. Niet te strak, maar zeker niet zo losjes dat het bijna afzakt. En het moet goed zweet kunnen opnemen. Die combinatie miste ik. Vandaar dat ik ongeveer een jaar geleden het idee kreeg van een eigen webshop. De fitnesskleding koop ik in vanuit China. Daarnaast verkoop ik ook truien en hoodies, voor ná het sporten. Die haal ik gewoon uit Nederland.”

Met verstand
Het opzetten van een eigen onderneming is voor iedereen een gewaagde sprong, maar voor Mariska misschien wat minder. De opleiding die ze volgt helpt haar hier in: “Mijn ouders hebben ook een bedrijf, dat scheelt. Ze helpen me met alles. Met de administratie, met inkoop en met hoe en waar ik het beste kan adverteren.” Op termijn wil Mariska bijvoorbeeld na gaan denken over uitbreiding. Maar, zoals het een goede ondernemer betaamt, alles op z’n tijd en met verstand: “Misschien wil ik in de toekomst ook mannenkleding gaan verkopen, of een fysieke winkel beginnen. Maar dan moet mijn webwinkel eerst echt structureel heel goed lopen. Het gaat nu prima, maar de verkoop wisselt bijvoorbeeld per week nog aanzienlijk.”

Inspireren
“Het leukste is dat ik mijn creativiteit in het bedrijf kwijt kan”, zo vervolgt Mariska. “De hoodies in mijn winkel heb ik bijvoorbeeld zelf beschilderd. Zo geef ik er een persoonlijke touch aan. En verder hoop ik anderen door mijn kleding te kunnen inspireren.” De opleiding gaat haar vooralsnog gemakkelijk af. In de klas is ze de enige die al een bedrijf heeft. “Soms hebben we het over een bepaald aspect van het ondernemen, en dan vraagt de docent mij hoe ik dat dan doe. Dat is wel bijzonder.”

Nederland kent veel ondernemers. Een groot deel van deze ondernemers heeft een opleiding in het mbo gedaan. Daarnaast begeleiden zij vaak mbo-stagiaires om het vak in de praktijk te leren. Wil je meer weten over Ondernemerschap in het mbo? Kijk dan op de website van de MBO Raad.


Ondernemerschap in het mbo: “Ik kan mijn creativiteit erin kwijt, dat is het leukste”