donderdag 17 november 2022

Ondernemerschap in het mbo: “Nooit je oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt”

Het was haar plan om na haar mbo-opleiding Ondernemer / Manager Retail bij ROC Rivor iets in de detailhandel te gaan doen. Dat zag Ilayda (21) uiteindelijk toch niet zitten. In plaats daarvan rolde ze twee jaar geleden toevallig een andere richting op: ByLayda.nl, een bedrijf in visagie en uiterlijke verzorging. “Een branche waar ik toen niet in thuis was. Door mijn BBL-opleiding wist ik wel wat ondernemen inhield en daardoor stond ik bij de start toch met 1-0 voor.”

Leestijd: 4 minuten

Als ondernemer moet je veel ballen in de lucht houden. Naast de kwaliteit die je levert, is in de beautybranche waar Ilayda in werkt vooral het contact met de klant belangrijk. “Voor een mooie speciale make-up voor een bruiloft of een epileerbehandeling van je wenkbrauwen willen vrouwen best wat betalen. Maar ze willen niet na vijftien minuten alweer buiten staan”, legt ze uit. “Ik geef ze advies en veel aandacht, zorg ervoor dat ze zich gezien voelen. Je wil ook graag dat ze weer bij je terugkomen.”

Instagram
Dat gaat haar voorlopig erg goed af. Haar bedrijf in Tiel loopt prima. Mede door haar activiteiten op social media, met name op Instagram. “Daar deel ik veel foto’s, verhalen, acties en kortingen. Vooral daardoor krijg ik ook klanten van buiten Tiel.” Tijd voor een nieuwe stap, maar niet overhaast. “Tot nu toe werk ik vanuit een kamer in mijn ouderlijk huis, die ik als beautysalon heb ingericht. Ook doe ik veel op locatie. Een eigen salon zou mijn bedrijf nog professioneler maken en me nog veel meer mogelijkheden geven. Ik werk er naartoe en verwacht dat me dat binnen nu en een jaar gaat lukken.”

Kledingrekken
Als 15-jarige stond Ilayda voor het eerst als medewerker in een kleding- en sieradenwinkel. “Het is ondertussen een sieradenwinkel met een uitgebreider assortiment. En ik werk er nog steeds. Mijn eigen bedrijf gaat goed, maar ondernemen blijft risicovol. Dus gooi je oude schoenen nooit weg voordat je nieuwe hebt. Ik heb in deze winkel veel geleerd, mede omdat ik een BBL-opleiding deed waarbij je meer aan het werk bent dan op school zit. In het begin dook ik nog weg achter de kledingrekken als er een klant binnenkwam. Ze aanspreken en adviseren moet je echt leren. Nu begeleid ik er als praktijkopleider zelf een mbo-studente. Het is prachtig om te zien hoe haar zelfvertrouwen toeneemt. Ik ben nu al enorm trots op haar.”

Ondernemerschap in het mbo
Nederland kent veel ondernemers. Een groot deel van deze ondernemers heeft een opleiding in het mbo gedaan. Daarnaast begeleiden zij vaak mbo-stagiaires om het vak in de praktijk te leren. Wil je meer weten over Ondernemerschap in het mbo? Kijk dan op de website van de MBO Raad.


Ondernemerschap in het mbo: “Nooit je oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt”