donderdag 17 november 2022

Ondernemerschap in het mbo: “Ondernemen is kansen zien en kansen grijpen"

Met de mbo-opleiding Sport en Bewegen begon Daan Oolders (37) aan zijn droom: gymleraar worden. Hij rondde ook de ALO nog af, maar gymleraar werd hij niet. Het mbo blijft wel een rode draad in zijn leven. Sinds ruim een jaar is hij projectleider Ondernemerschap op het Drenthe College: een baan in het onderwijs met zijn tweede liefde, ondernemen, als thema.

Leestijd: 4 minuten

Terwijl Daan Oolders aan het twijfelen was over zijn toekomst als gymleraar, diende zich al een alternatief aan. “Ik deed al langer animatiewerk op vakantieparken, en dat is vervolgens mijn werk geworden: een eigen onderneming, Animatiewerk.nl, waarbij ik mensen trainde en de animatieprogramma’s voor vakantieparken schreef. Al snel combineerde ik dat met een baan als docent Animatie en Entertainment, op een mbo-school in Groningen.” Lesgeven en ondernemen was een fantastische combi, waarbij zijn bedrijf in de vakantieperiodes tot zo’n tweehonderd medewerkers in dienst had. “Totdat mijn vriendin en ik merkten dat we uit ons jasje gegroeid waren, er moest iets gebeuren.”

Perfect
Twee jaar geleden verkocht Daan het bedrijf en voelde hij zich op een kruispunt staan. Wat te doen? Fulltime ondernemer worden, of het onderwijs trouw blijven? “Precies toen kwam het Drenthe College met de vacature voor projectleider Ondernemerschapsonderwijs. Die baan paste mij perfect en het voelt ook alsof ik geen keuze hebben hoeven maken. Vorig jaar ben ik begonnen. Er werd al best veel gedaan, maar het was nog niet zo gestructureerd. Alle opleidingen deden het anders.”

Proeven
Daans eerste opdracht was dan ook: dit gaan stroomlijnen. Daarvoor zijn nu drie fases ontwikkeld. “Als eerste de inspiratiefase, waarin iedereen even kan proeven aan ondernemerschap, zonder dat het vast in het curriculum zit.” De tweede fase is de educatiefase. Ondernemerschap wordt overal, zeker ook bij het Drenthe College, een belangrijk speerpunt. Hierbinnen willen we een sterk ondernemerschapsprogramma aanbieden, met bevlogen docenten. Ondernemen is voor mij kansen zien en kansen grijpen: geen vuistdik ondernemersplan, maar meteen aan de slag. Die mindset willen we bij studenten verder ontwikkelen.”

DC Hotspot
De derde fase is de ambitiefase, waar Daan het meeste mee bezig is, als coach. Bedoeld voor studenten die echt willen ondernemen of zelfs al een bedrijf hebben. Daan: “Hiervoor hebben we onder andere de MBO Netwerkclub en de Student Business Award in het leven geroepen. En we hebben de DC Hotspot, gevestigd in warenhuis Van der Veen in Assen. Hier geven we geen les, maar ontmoeten gemotiveerde en gedreven studenten, docenten en ondernemers elkaar. De meerwaarde daarvan is nauwelijks te overschatten.”

Dag van de Ondernemer
Nederland kent veel ondernemers. Een groot deel van deze ondernemers heeft een opleiding in het mbo gedaan. Daarnaast begeleiden zij vaak mbo-stagiaires om het vak in de praktijk te leren. Wil je meer weten over Ondernemerschap in het mbo? Kijk dan op de website van de MBO Raad.


Ondernemerschap in het mbo: “Ondernemen is kansen zien en kansen grijpen"