woensdag 23 november 2022

Mbo'ers Pakken Aan: "Iedereen die zich hard maakt voor het mbo, heeft invloed"

Lyanna Haytema drong in 2022 door tot de top 3 van Mbo’ers Pakken Aan, de landelijke ambassadeursverkiezing. Voor de geboren Friezin was meedoen een mooi cadeau. “Met zijn allen gaan voor hetzelfde doel vond ik hartverwarmend.”

Leestijd: 3 minuten

“Ik kan prima leren, maar ik heb er altijd veel voor moeten doen. Daarom koos ik bewust voor het vmbo, als opstap naar het mbo. Ik voelde dat ik hier de ruimte had om mezelf en mijn creativiteit te ontwikkelen. De opleiding Ruimtelijk Vormgever bij  Cibap sloot daar perfect op aan. Tijdens de opleiding ben je bezig met echte opdrachten voor echte klanten. Je ontwikkelt een stijl en een visie die je meeneemt naar de ‘echte wereld’ als je eenmaal klaar bent. Alles draait om de student, niet om de lesstof. Precies wat het mbo zo leuk maakt.”

Mega Belangrijk Onderwijs
“Vorig jaar vroeg een van mijn docenten of ik wilde meedoen aan ‘Mbo’ers Pakken Aan’. Op dat moment zat ik in het Cibap-promotieteam, omdat ik echt iets wil betekenen voor een ander. Iedereen doet ertoe, moet zich thuis voelen in de maatschappij. Juist als je op het mbo zit. Veel te vaak hoor ik dat studenten ‘maar’ een middelbare beroepsopleiding volgen. Niets ‘maar’. Wij volgen Mega Belangrijk Onderwijs. En die boodschap mag, nee: moet! – worden gehoord. Dus meldde ik me met alle liefde en plezier aan.”

Groot avontuur
“Het programma heb ik beleefd als één groot avontuur. Absolute hoogtepunt was de finaledag. Dat ik daar stond, mijn pitch deed, en heel dichtbij de overwinning was. Vooral de sfeer, het samen gaan voor hetzelfde doel, vond ik hartverwarmend. Ook de opnames van de challenges waren geweldig om mee te maken. Als deelnemers leerden we elkaar en elkaars persoonlijke, vaak prachtige verhalen goed kennen. Hieruit bleek nog maar eens hoe divers het mbo is. Meedoen heeft me ook gesterkt in de gedachte dat als er niemand opstaat er niets verandert. Iedereen die zich hard maakt voor het mbo, heeft invloed.”

Ondernemer én docent
“Momenteel loop ik drie dagen per week stage op een architectenbureau en twee dagen op Cibap, als docent. Vanaf dag één vind ik de combinatie van het werken in de praktijk en het voor de klas staan geweldig. Wat fijn is, want uiteindelijk wil ik mijn eigen bedrijf combineren met het docentschap op het mbo. Niet alleen is school de leukste tijd van je leven, weet ik uit ervaring. Het mbo is oprecht voor veel studenten een hele goede oplossing. Dat mag meer gezien worden en daar wil ik, op mijn manier, door tussen de studenten te staan en er voor ze te zijn, mijn steentje aan bijdragen.”

Tot 1 december 2022 kunnen mbo-scholen zich aanmelden voor de landelijke mbo-ambassadeursverkiezing. Al 29 scholen hebben aangegeven mee te doen aan deze verkiezing, die je begin 2023 kunt volgen in het youtube-programma Mbo'ers Pakken Aan.

Lees hier het verhaal van Lyanna uit 2022 

 


Mbo'ers Pakken Aan: "Iedereen die zich hard maakt voor het mbo, heeft invloed"