woensdag 23 november 2022

Ondernemerschap in het mbo: “Doe het gewoon, stap op mensen af”

Koffie. Op het eerste oog niet het product waarvan je denkt dat daar nog een gat in de markt zit. Toch vond Dave Timmer uit Heerhugowaard er een. Onderzoek tijdens zijn mbo-studie Vakman Ondernemer wees uit dat met speciality koffie - koffie van superieure kwaliteit en smaak – nog een wereld te winnen valt.

Leestijd: 4 minuten

“Ik heb de opleiding Manager Retail gedaan, en daarna op het Horizon College Vakman Ondernemer”, zo begint Dave Timmer zijn verhaal. “Dat past natuurlijk goed in het ondernemersplaatje, al wilde ik aanvankelijk vooral iets anders dan een vaste baan. Ik had tijdens mijn studie al een handeltje in het (door)verkopen van schoenen, maar met koffie begon het echt.”

Transparant
Geen supermarktkoffie, maar koffie met het predikaat speciality: “Mijn bedrijf Koffiesupply.com richt zich op de nog zeker niet verzadigde markt van hoogwaardige batches bonen, van innovatieve en respectieve boeren van over de hele wereld.” Die bovendien goed betaald worden, in deze branche is van uitbuiting van koffieboeren geen sprake. “Alles is ook transparant: wat de boer krijgt, wat de transporteur krijgt en wat de brander krijgt.”

Afdronk
Dave’s klantenbestand bestaat grotendeels uit bedrijven, restaurants en speciale evenementen. Voor wie het thuis wil drinken: ook dat kan. Van zijn tussenhandelaar krijgt hij offertes binnen waarvan hij wekelijks, samen met een klein team, monsters proeft en beoordeelt of hij ze in zijn assortiment wil opnemen. “We letten daarbij onder andere op afdronk, zuurgraad en zoetigheid.”

Branden
Transporten over de hele wereld, het bijhouden van voorraden, contact met bestaande en mogelijk nieuwe klanten, Dave moet flink aan de bak. Gelukkig vindt hij dat juist leuk aan zijn onderneming. “En wat ik van mijn opleiding Vakman Ondernemen nog steeds koester en gebruik: doe het gewoon, vraag het, stap op iemand af. Zo ben ik ook aan de plek gekomen waar ik de koffiebonen brandt. Ik zag die mensen en heb ze gevraagd of ik een keertje bij hen in Amsterdam mocht komen branden en het van hen mocht leren. Nu ben ik er elke maandag.”

Werkcafé
Met Koffiesupply wil Dave gestaag verder groeien. Tegelijkertijd heeft hij, samen met een compagnon, binnenkort een tweede ijzer in het vuur. “Eind december open ik met een nieuw bedrijf, Slick Coffee Roasters, een horecazaak in het centrum van Heerhugowaard. Het is een koffiebar met daarin creatieve werkplekken, zoals bel cabins en vergaderruimtes. Het plan is dat het niet bij één vestiging blijft.”

Ondernemerschap in het mbo
Nederland kent veel ondernemers. Een groot deel van deze ondernemers heeft een opleiding in het mbo gedaan. Daarnaast begeleiden zij vaak mbo-stagiaires om het vak in de praktijk te leren. Zo werd Daan tijdens zijn opleiding begeleid door een ondernemer. Wil je meer weten over Ondernemerschap in het mbo? Kijk dan op de website van de MBO Raad.
 


Ondernemerschap in het mbo: “Doe het gewoon, stap op mensen af”