zaterdag 26 november 2022

Mbo'ers Pakken Aan: "Op het mbo leer je werk te maken van je passie"

Linh Ngo deed in 2019 als winnaar van de ‘STAR Awards’ op ROC Friese Poort mee aan Mbo’ers Pakken Aan. Dat bleek een vooral leuk avontuur, mede dankzij verschillende bijzondere ontmoetingen. “Opeens stond ik oog in oog met Rico Verhoeven.”

Leestijd: 3 minuten

“Na mijn vmbo-opleiding Handel en Verkoop ben ik naar ROC Friese Poort gegaan. Al tijdens de Open Dag voelde ik: ‘hier moet ik zijn, hier ben ik thuis’. Ik begon met de niveau-2 opleiding Eerste Verkoper, deed daarna de niveau-3 opleiding Verkoopspecialist en volgde voor niveau 4 de opleiding Manager Retail. In het begin dacht ik best negatief over het mbo. Dat kwam door de verhalen en vooroordelen die ik hoorde en tegenkwam op social media. Naarmate ik verder kwam, merkte ik dat dit écht niet klopte. Ik maakte grotendeels mijn eigen planning, kreeg alle ruimte en hulp van mijn docenten, zodat ik mezelf enorm goed kon ontwikkelen. Toen ik ook nog eens dingen naast mijn opleiding ging doen, kwam ik er helemaal achter dat het mbo veel kansen biedt voor studenten.”

Best wel spannend
“Omdat ik zo actief was en mijn verhaal graag met anderen deelde, werd ik door Natascha Colly, de allerliefste docent van ROC Friese Poort, genomineerd voor onze schoolverkiezing ‘Star Awards’. Als winnaar van de finale mocht ik meedoen aan Mbo’ers Pakken Aan. Dat was leuk, maar ook spannend. Die spanning ging er snel af, omdat ik werd omringd en gesteund door mensen die net zo enthousiast over het mbo waren als ik.”

Jezelf ontwikkelen
“De boodschap die ik probeerde over te brengen was dat je op het mbo niet alleen leert voor een vak, maar vooral ook leert om jezelf te ontwikkelen, om werk te maken van je passie. En zo hadden alle kandidaten hun motivatie, en een net iets andere verhaal. Al die verhalen sámen stonden voor één mbo. Mbo’ers Pakken Aan was dan ook een mooi avontuur. Ik heb veel geleerd, van alles meegemaakt. Ik heb mensen ontmoet die je normaal niet zo snel tegenkomt, zoals Rico Verhoeven met wie ik opeens oog in oog stond.”   

Groeien als docent
“Momenteel ben ik eerstejaars student ‘Docent Maatschappijleer’, aan NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Ik hou van burgerschap, en vind het superbelangrijk dat leerlingen hun plek vinden in de maatschappij. Bovendien wil ik als mens, maar ook als docent groeien. Dit past dus helemaal bij me. De stap van mbo naar hbo was ontzettend groot. Maar toch: anders dan veel havisten in mijn klas schakel ik snel tussen theorie en praktijk. Ik durf dan ook te zeggen dat het mbo voor mij een goede basis is geweest voor mijn werkzame toekomst, ja eigenlijk voor de rest van mijn leven.”

Tot 1 december 2022 kunnen scholen zich aanmelden voor de landelijke mbo-ambassadeursverkiezing. Al 32 mbo-scholen hebben aangegeven mee te doen aan deze verkiezing, die je begin 2023 kunt volgen in het YouTube-programma Mbo'ers Pakken Aan  

Lees hier het verhaal van Linh uit 2019


 


Mbo'ers Pakken Aan: "Op het mbo leer je werk te maken van je passie"