dinsdag 4 juli 2023

#mboinvloed: ‘Als je de juiste dingen zegt op het juiste moment, krijg je veel voor elkaar’

Jelmer Becker (22) zat tweeënhalf jaar bij de studentenraad van MBO Utrecht en was tot 29 juni een jaar lang voorzitter van JOB MBO. Hij vindt het ‘heel vet’ om te zien wat hij in die periode voor elkaar kreeg om het mbo op een platform te zetten.

Leestijd: 5 minuten

“Toen ik met mijn mbo-opleiding Bouwkunde begon, wilde ik er graag iets naast doen. Ik besloot bij de studentenraad te gaan, omdat ik anderen graag help en altijd vanuit mogelijkheden denk. Al snel kwam ik erachter dat als je de juiste dingen zegt op het juiste moment, je heel veel voor elkaar krijgt. Die les nam ik mee naar JOB MBO, waar ik een jaar lang de stem van alle mbo-studenten vertegenwoordigde. En waar ik, juist door die belangrijke stem voor een zo grote groep, de impact kon maken die ik wilde maken op een groot dossier als bijvoorbeeld de Werkagenda MBO of onderwerpen als kansengelijkheid en schoolkosten.”

Goede gesprekken voeren
“De laatste tijd kantelt het beeld over het mbo, het imago heeft een boost gekregen. Die lijn moeten we doortrekken, door nog meer aandacht te besteden aan studentenparticipatie. Mbo-studenten moeten al tijdens hun opleiding de juiste vragen leren stellen, goede gesprekken leren voeren. Kortom: leren meepraten over wat zij doen, over dat zij belangrijk zijn en iets concreets toevoegen aan de samenleving. Dan bedoel ik niet de studenten in medezeggenschaps- en studentenraden, types zoals ik, maar alle mbo’ers, van alle niveaus. Als dit lukt, dan gaan we hopelijk ook meer mbo’ers terugzien in bestuursfuncties, in de politiek en bij maatschappelijke organisaties.”

Liefde voor het onderwijs
“De afgelopen drieënhalf jaar heb ik meegeholpen om het mbo op een platform te zetten, eerst op lokaal, later op landelijk niveau. Bij de studentenraad hielp ik tijdens verschillende pilots om de introductie ook voor mbo-studenten toegankelijk te maken en om mbo’ers samen te laten sporten met ho- en wo-studenten. Als voorzitter van JOB MBO gebruikte ik mijn invloed tijdens overleggen, in de media, in de politiek en in de scholen, waarna we met partners zoals de MBO Raad aan de slag gingen om onze doelen te bereiken. Ik vind het heel vet wat ik samen met anderen in al die jaren voor elkaar heb gebokst. Ik ben dankbaar voor alle kansen die ik kreeg om nieuwe dingen te mogen leren. Dat strategische denken neem ik zeker mee, net als mijn liefde voor het onderwijs.”

Levenservaring meenemen
“Wat ik na het mbo ga doen, weet ik nog niet. Dingen die ik tijdens mijn stage en op mijn opleiding heb geleerd, kan ik op het hbo niet verder verbeteren. De enige manier om meer te leren, is gaan werken. Ik wilde altijd de politiek in, maar nu ik een tijdje heel dicht op de politiek heb gezeten, realiseer ik me dat dit te vroeg komt. Ik ben jong, wil mijn idealen verder ontdekken, mijn standpunten aanscherpen en die levenservaring meenemen in een latere baan om iets terug te geven aan de samenleving. Dat kan op allerlei manieren. Het moet vooral iets toevoegen. En misschien nog belangrijker; op een positieve manier impact maken.”


#mboinvloed: ‘Als je de juiste dingen zegt op het juiste moment, krijg je veel voor elkaar’