woensdag 5 juli 2023

Landelijk Ambassadeur mbo Quillian Blom: ‘We richten een standbeeld op voor het mbo-vakmanschap’

Na razend drukke ‘wittebroodsweken’ is Landelijk Ambassadeur mbo Quillian Blom ‘ready’ om zijn plannen om te zetten in concrete actie. En daar heeft hij gemeenten, bedrijven, mbo-scholen én mbo-studenten keihard bij nodig.

Leestijd: 4 minuten

De periode na zijn uitverkiezing tot Landelijk Ambassadeur mbo op 15 mei was er voor Quillian een om in te lijsten. “Ik ben op de radio geweest, heb politici, wethouders en studenten ontmoet, in kranten gestaan, een podcast opgenomen. Met wie ik ook sprak, waar ik ook kwam: iedereen nam mijn boodschap serieus. Zo was de wethouder van Zwolle echt ‘ready’ om in actie te komen voor het mbo. Hij zei: ‘Ik luister naar jou en neem je ideeën mee in onze plannen’. Ook andere mensen staan in de startblokken om iets te doen. Het liefst willen ze dat ik ze een kant-en-klaar plan van aanpak aanreik, zodat ze er meteen mee aan de slag kunnen.”

Positieve aandacht
Dat voelt goed voor Quillian die onder meer pleit voor meer onderwijsgelijkheid. “Dat streven naar gelijkheid begint al met taal. Je kunt mbo, hbo en wo koppelen aan onderwijsniveaus, maar ook aan onderwijstypes. Daarmee bedoel je hetzelfde, maar zeg je iets anders, namelijk dat alle studenten gelijk zijn, welke opleiding ze ook doen. Wat ook helpt is dat in de politiek steeds meer positieve aandacht is voor het mbo. Mede door alle plannen van minister Dijkgraaf. Die gaan echt uit van het belang van het mbo voor de samenleving, waardoor ook de mindset in de maatschappij verandert.”

Doeners én denkers 
In een eerder interview sprak Quillian al over zijn missie om alle mbo’ers in het land uit te dagen meer van zichzelf en hun vak te laten zien. En daar ook over te vertellen. “Als doeners én denkers mogen we trots zijn op ons werk, op de opleidingen waar we alles leren, op het mbo in het algemeen. Mbo’ers zijn soms te bescheiden om te zeggen wat ze denken. Dat hoeft helemaal niet. Ons verhaal mag, nee: moet, gehoord worden. Daar wil ik bij helpen.” 

Standbeeld voor vakmanschap
En laat dit nu net zijn waar Quillian mee aan de slag gaat. “Achter de schermen ben ik met verschillende mensen druk bezig om mijn missie in een concreet plan te gieten. Het idee is om een standbeeld voor het mbo-vakmanschap op te richten. Dat kan ik niet alleen, maar wil ik samen met gemeenten, bedrijven, mbo-scholen en mbo-studenten doen. De komende tijd ga ik het land in om verhalen op te halen bij partijen die mijn droom kunnen helpen realiseren. Ik zie het al helemaal voor me, straks, een standbeeld dat de trots en kracht van het mbo verbeeldt en zo het vakmanschap op een voetstuk plaatst. Als iets tastbaar en zichtbaars waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt. Echt vet!” 

OPROEP!

Vertel je verhaal en lever een mooie bijdrage voor het mbo. Samen richten we een standbeeld op voor het mbo-vakmanschap. Ben je mbo-student of weet ken je een mbo-school, gemeente of een bedrijf die mee wil helpen bij het oprichten? Doe dan mee! 

Aanmelden kan tot 28 november via: info@ditismbo.nl.  


Kijk hieronder naar Quillians oproep!
 


Landelijk Ambassadeur mbo Quillian Blom: ‘We richten een standbeeld op voor het mbo-vakmanschap’