dinsdag 12 september 2023

‘Alles begint met respect voor de ander’

Waar op Prinsjesdag alles ging over de plannen voor volgend jaar, werd bij Prinsjesburger, onderdeel van het Prinsjesfestival, verder vooruitgekeken. Tijdens het evenement vertelden 10 mbo-studenten over welke keuzes Nederland nu moet maken voor een fijne toekomst. Ook Ranija (18), derdejaars student Event Producer, deed mee namens ROC van Amsterdam.

Leestijd: 5 minuten

Waar de derde dinsdag van september jaarlijks een speciale dag is voor de Nederlandse politiek, was de tweede week van september dit jaar wel een heel bijzondere voor Ranija. Op 11 september startte ze met haar stage op de afdeling Kunst & Cultuur bij de gemeente Amsterdam en was ze aanwezig bij de Nationale Opening van het mbo-jaar. Drie dagen later stond de oud-deelnemer aan ‘Mbo’ers Pakken Aan’ op het podium tijdens PrinsjesBurger, onderdeel van het Prinsjesfestival.

Mooie kans
“Op mijn opleiding zeiden ze: ‘Ranija, doe je mee? Op het podium je verhaal doen, past bij jou’. Ik was meteen enthousiast. Zeker toen ik hoorde dat ik meer mocht vertellen over welke keuzes voor mij nu belangrijk zijn voor de toekomst van Nederland. Het is mijn verhaal, maar tegelijkertijd het verhaal van veel meer studenten. Meedoen aan PrinsjesBurger was voor mij dan ook een mooie kans om letterlijk via mijn stem ook hun geluid te laten horen.”

Wederzijds respect
Dat we als Nederland keuzes moeten maken voor de toekomst is duidelijker dan ooit. Maar welke? Er zijn zoveel belangrijke thema’s. Van migratie, klimaat en huisvesting tot onderwijs, arbeidsmarkt en digitalisering. Om over de ontwikkelingen in de landbouw nog maar te zwijgen. Ranija: “Weet je welk onderwerp voor mij echt op de eerste plaats komt? Wederzijds respect. Waar je ook vandaan komt, wat je geaardheid, financiële positie of religie ook is. Dat maakt niet uit. Eventuele verschillen tussen mensen helpen juist om van elkaar te leren. Wat dat betreft hebben we samen ons land veel te bieden. Accepteer en respecteer elkaar. Dat is voor mij dé basis van waaruit we verder kunnen bouwen aan al die andere belangrijke thema’s van de toekomst.”

Eigen schuld
Wie Ranija zo bevlogen hoort praten, kan zich voorstellen dat ze woensdag 22 november gaat stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. “Absoluut! Het wordt mijn eerste keer. Dat ik als 18-jarige mag meebeslissen over de toekomst van mijn land, vind ik een mooie gedachte. Een kans die ik met trots pak. Waarom? Ik vergelijk het een beetje met wat je ‘s avonds wilt eten. Zeg je niets en er komt iets op tafel dat je niet lekker vindt, dan vind je dat niet leuk. Maar het is wel je eigen schuld. We leven in een democratie waarin je mag meebepalen welke partijen beslissingen nemen voor jouw land. Leun je achterover en zeg je dat alles slecht is, dan verandert er sowieso niets. Daarom wil ik later ook de politiek in, liefst als lid van de Tweede Kamer.”

Praten met mensen
De aanstaande Tweede Kamerverkiezingen leiden uiteindelijk tot de vorming van een nieuwe regering die, zo hoopt Ranija, wat beter gaat luisteren en kijken naar wat er écht in de maatschappij gebeurt. “Het is heel mooi hoor, statiegeld op blikjes, ook voor de natuur. Aan de andere kant zijn er heel veel families die niet eens het budget hebben om sommige van die blikjes te betalen. Bij de vorige regering had ik het idee dat ze besluiten namen op basis van grote onderzoeken of reageerden op berichten in de media. Niemand lijkt nog tijd te hebben om met mensen te praten. De politiek zou het visitekaartje moeten zijn van hoe onze maatschappij eruitziet. Maar die verhouding wordt steeds schever. Steeds meer mensen nemen dan ook afstand van de politiek, omdat ze zich niet herkennen in hoe en welke besluiten worden genomen. Dat is echt jammer. En daar zou ik best wel wat aan willen doen.”

PrinsjesBurger?
PrinsjesBurger is een initiatief van Prinsjesfestival en het Expertisepunt Burgerschap. Meer weten? Klik hier.

In een ander artikel vertelde Ranija over haar wens om de politiek in te gaan. Wat ze toen zei? Je leest het hier.



‘Alles begint met respect voor de ander’