donderdag 14 september 2023

‘Standbeeld voor vakmanschap laat kracht mbo zien’

Tijdens de Nationale Opening van het mbo-jaar 2023-2024 in het Amsterdamse theater Meervaart was een belangrijke rol weggelegd voor, hoe kan het ook anders, Landelijk Ambassadeur mbo Quillian Blom. Staand op het podium naast minister Karien van Gennip vertelde hij voor een volle zaal kort over zijn missie om iets te doen aan de onderwijs-ongelijkheid van mbo’ers én over zijn plan om een standbeeld op te richten voor vakmanschap.

Leestijd: 3 minuten

Sinds zijn uitverkiezing tot Landelijk Ambassadeur mbo, is Quillian op allerlei manieren bezig om zijn boodschap – gelijkwaardigheid voor alle studenten – uit te dragen. Hij is geregeld te horen op de radio, spreekt met politici en studenten, duikt op in krantartikelen, doet mee aan podcasts en laat zijn gezicht zien bij typische mbo-events, zoals laatst nog in Polen, waar hij de finale van EuroSkills 2023 in Gdańsk bezocht.

Kracht van het mbo
Een heel ander, maar minstens zo mooi podium, ‘pakte’ Quillian op maandag 11 september tijdens misschien wel een van de belangrijkste mbo-evenementen die we kennen: de Nationale Opening van het mbo-jaar 2023-2024 in het Amsterdamse theater Meervaart. Hij overhandigde minister Karien van Gennip de sleutels waarmee ze symbolisch het nieuwe mbo-jaar mocht openen en sprak de volle zaal toe, als vertegenwoordiger van de ruim 500 duizend mbo-studenten In Nederland. “Als Landelijk Ambassadeur mbo wil ik iets doen aan de ‘onderwijs-ongelijkheid’, door de kracht van het mbo te laten zien. Dat is mijn missie. Namens alle mbo’ers wil ik een statement maken naar de samenleving en een standbeeld voor vakmanschap oprichten. Voor het mbo. Hier kan ik alle hulp bij gebruiken. Dus, mensen in de zaal, hierbij mijn oproep: als jullie mij willen helpen met het uitvoeren van mijn plan; meld je aan, doe mee!”

Uiting van waardering
Na afloop van zijn optreden lichtte Quillian zijn boodschap toe aan een journalist die speciaal voor hem naar het theater was gekomen. “Bedrijven zitten te springen om personeel. Van de zorg tot de techniek: overal is een tekort aan vakmensen. Het vakmanschap van mbo’ers is onmisbaar voor de toekomst van Nederland. Door hun skills maken ze écht het verschil op de arbeidsmarkt. Ook daarom is het belangrijk dat het standbeeld voor vakmanschap er komt. Een écht standbeeld, als uiting van waardering voor al die mbo-professionals. Over hoe het standbeeld er precies uit gaat zien en waar het komt te staan, ga ik graag in gesprek met studenten, gemeenten, bedrijven en mbo-scholen. Hoe meer partijen met me willen samenwerken, hoe beter.”

Bouw mee aan een standbeeld voor vakmanschap!
Ben je mbo-student, werk je bij een gemeente, bedrijf of mbo-school en wil je helpen met het (samen) bouwen van een standbeeld voor vakmanschap? Heb je een mooi idee, een goed plan? Neem dan contact op met Quillian via info@ditismbo.nl.
 


‘Standbeeld voor vakmanschap laat kracht mbo zien’