woensdag 11 oktober 2023

‘Alles begint bij vertrouwen geven en vertrouwen krijgen'

De uitverkiezing tot ‘Leerbedrijf van het jaar 2023’ was voor Jumbo Harald & Ilse van Beek in Panningen de bekroning voor jarenlang keihard werken en perfect teamwork. Enthousiast als ze zijn, hebben ze volop plannen om hun mooie werk verder uit te bouwen.

Leestijd: 6 minuten

Vóór hun start in de supermarktbranche, hadden Harald en Ilse er al een carrière op zitten. “Ik werkte als hypotheek- en bedrijvenadviseur bij een bank”, vertelt Harald. “Ik had ook supermarkteigenaren als klant. Hun verhalen inspireerden me zo dat ik besloot over te stappen. Na een ondernemersopleiding was ik klaar om zélf een supermarkt te runnen.” Mét Ilse, op dat moment werkzaam in het basisonderwijs. “Ik had een leuke baan die lastig was te combineren met jonge kinderen én een echtgenoot met een eigen bedrijf, dus besloot ik met Harald de sprong te wagen.”

Dorpsgevoel
Die sprong, in 2004, bracht Harald en Ilse naar een C1000-supermarkt in Eindhoven. Ilse: “We leerden veel, maar ook werd duidelijk dat we niet helemaal op onze plek zaten. Harald en ik komen uit een dorp. We misten dat dorpsgevoel in de stad, dus vroegen we om een overstap.” Harald: “In 2009 konden we in Panningen een C1000 overnemen. Zes jaar later werden we een Jumbo. Ons bedrijf groeide en het personeel groeide met ons mee. Momenteel hebben we 200 medewerkers: 55 met een vast contract en 145 met een flexibel contract, vooral scholieren en studenten.”

Betaald dienstverband
In de bijna 20 jaar dat ze nu in de branche actief zijn, zetten Ilse en Harald hun supermarkt in als leerbedrijf. Ilse: “Sinds we een eigen supermarkt leiden hebben we BBL-studenten in dienst die opleiding en werk combineren. Dat waren er ooit 10, maar de laatste jaren liep hun aantal snel terug. Na de coronatijd kregen we zelfs zoveel opzeggingen dat personeelskrapte dreigde. Zover kwam het niet, omdat we een aantal leerlingen die hier vanuit het praktijkonderwijs stageliepen een betaald dienstverband konden aanbieden, met steun van een persoonlijk begeleider én een jobcoach.”

Ontwikkeltraject
“Daarnaast ontvangen we op de dinsdagen en donderdagen leerlingen uit het Voortgezet Speciaal Onderwijs in het kader van LOL, Leren Op Locatie”, aldus Harald. “Zij werken in groepjes van zes onder begeleiding van een onderwijsassistent. Deze stagiaires verzetten veel werk. Als het schoolvakantie is en ze niet komen, missen we die extra handjes én de positieve energie die ze meenemen.” Ilse vult aan: “Op een gegeven moment dachten Harald en ik: ‘waarom vragen we de gemeente niet om ons te helpen bij het professionaliseren van de begeleiding van deze doelgroep?’ Samen met de gemeentelijke jongerencoach en jobcoachorganisatie PSW Werk bouwden we aan een ontwikkeltraject. Met aandacht, tijd en de juiste begeleiding leren we ze, afhankelijk van hun niveau, werkzaamheden en vaardigheden, om als volwaardige collega’s mee te draaien. Dit gaat supergoed. Van de 55 mensen met een contract met vaste uren komt een kwart uit het VSO of praktijkonderwijs. Een deel van de groep had -om een andere reden- geen startkwalificatie.”

HARRIE
Dat alles zo lekker reilt en zeilt hebben Harald en Ilse mede te danken aan medewerkers die hun jonge collega’s graag op sleeptouw nemen. Ilse: “We hebben een organisatie om de jongeren heen gebouwd en die staat als een huis. Aan elke jongere is een vaste medewerker gekoppeld: een HARRIE. Wat staat voor Hulpvaardig, Alert, Rustig, Realistisch, Instruerend en Eerlijk. Momenteel hebben 15 jongeren een eigen HARRIE. Waarbij de vaste jobcoaches de HARRIE’s begeleiden; ze staan er niet alleen voor. Onze aanpak werpt ook op een andere manier zijn vruchten af. Veel van onze jongeren hebben weinig sociale contacten. Naast werk en een zinvolle daginvulling vinden ze op de werkvloer ook vrienden met wie ze iets gaan doen. Écht onbetaalbaar.”

Succeservaring
De resultaten van hun aanpak bleven niet onopgemerkt en leverden Ilse en Harald de titel ‘Beste leerbedrijf 2023’ op. Harald: “Binnen Jumbo, maar ook daarbuiten, zijn ze benieuwd naar hoe we werken. Het voelt als onze opdracht om anderen ons concept te laten zien. Personeelstekorten lopen op, ook bij supermarkten. Wij bieden een concrete oplossing om hier iets aan te doen.”
Het sympathieke stel blijft dan ook vol inzetten op hun leerbedrijf. “Het is mooi dat jongeren met ‘een rugzakje’ bij ons werken, maar we willen ze ook aan een mbo-diploma helpen als dit haalbaar is”, vervolgt Harald. “We hebben goede contacten met de Entree-opleiding van SVO Vakopleiding Food, waar sommige jongeren na hun mbo1-diploma zelfs doorstromen. Ook via Gilde Opleidingen en de Jumbo Academy zijn verschillende jongeren uit deze club nu aan een mbo-opleiding of praktijkverklaring bezig.” Ilse besluit: “Werken in een supermarkt wordt vaak gezien als leuk ‘voor een bijbaantje’, maar er zit echt toekomst in. Vraag dat maar aan onze jongeren.”

Inschrijving 'Beste Leerbedrijf en Praktijkopleider 2024' gestart
De inschrijving voor de jaarlijkse verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider is weer geopend. Tot en met 17 november 2023 kan iedereen één of meer leerbedrijven en/of praktijkopleiders voordragen voor deze eretitel. Klik hier voor meer informatie.‘Alles begint bij vertrouwen geven en vertrouwen krijgen'