donderdag 16 november 2023

#verkiezingen: ‘Yes, ik mag stemmen, ik heb invloed!’

Bernd (19), vierdejaars student verpleegkunde op ROC Mondriaan, is maar wat blij dat hij zijn stem mag laten horen tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen. Als het aan hem ligt, trekt het nieuwe kabinet meteen extra geld uit om iets te doen aan het huizentekort, de verschraling in de zorg en de onveiligheid op straat.

Leestijd: 4 minuten

“In maart van dit jaar mocht ik voor het eerst stemmen, voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Dat was echt een ‘besefmomentje’. Zo van: ‘ik ben 18 en officieel volwassen; yes, ik heb invloed, eindelijk mag ik meebeslissen over belangrijke thema’s! De opkomst toen was heel laag. Ik snapte dat niet. De verkiezingen gingen over waar we ons water vandaan halen en wie de beslissingen nemen over onze directe omgeving. Super belangrijk. Zeker omdat één stem het verschil al kan maken.”

Productiewerk
“Drie politieke thema’s gaan me echt aan het hart. Allereerst is dat het huizentekort, een groot onderwerp voor eigenlijk alle jongeren. Zelf woon ik nog bij mijn ouders. Voor nu is dat prima, maar als ik 28 ben waarschijnlijk niet meer. Minstens zo belangrijk is de zorg. Als verpleegkundige zie ik dagelijks van dichtbij hoe de zorg door te weinig personeel en oplopende kosten verschraalt. Het zorgen voor mensen voelt bijna als productiewerk. En omdat door de toenemende vergrijzing veel mensen uitstromen, neemt de werkdruk alleen maar toe. Ook veiligheid staat op mijn lijst; criminaliteit en alles daaromheen. Ik woon in een redelijk oké wijk in Den Haag, maar kijk je wat beter om je heen, dan zie je de verloedering.”

Stevige gesprekken
“Qua politieke voorkeur kom ik ergens uit in het midden. Over sommige onderwerpen denk ik gematigd, over andere juist heel progressief. Met sommige vrienden voer ik soms best stevige gesprekken over politiek en wat er in Nederland en de wereld gebeurt. Met andere vrienden heb ik het er nooit over. Wat politiek betreft is het alles of niets, merk ik: of je gaat er vol voor of het interesseert je helemaal niks. Zelf vermijd ik liefst al te verhitte discussies, omdat het vaak tot gedoe leidt. Al kan ik prima praten met mensen die opkomen voor standpunten die soms haaks staan op de mijne. Zolang het maar op een respectvolle manier gebeurt.”

Wij zijn de toekomst
“Van de aanloop naar de verkiezingen krijg ik maar een beetje mee. Het is ook wel erg veel wat we dagelijks over ons heen krijgen. Ik weet ook niet waar ik zou moeten beginnen. Wel hoor en zie ik geregeld kort nieuws en updates voorbijkomen. En soms kijk ik - vaak komische - fragmenten van debatten terug. Om toch een beetje bij te blijven. Welke partij op 22 november mijn stem krijgt, weet ik nog niet precies. Wat ik wél weet, is dat alle jongeren simpelweg moeten stemmen. Want hoe je het ook wendt of keert, wij zijn de toekomst van Nederland. Krijg je de mogelijkheid om daarin bij te sturen, dan moet je ervoor gaan. Zonder stemmen geen verandering.”

Mbo stemt!
Op 22 november mag je je stem uitbrengen tijdens de Tweede Kamerverkiezing. Dat geldt dus ook voor mbo’ers van 18+ jaar! Verschillende scholen organiseerden debatten, infomarkten en andere interessante activiteiten om studenten te informeren over belangrijke thema’s. Zo ook ROC Mondriaan, de school van Bernd.#verkiezingen: ‘Yes, ik mag stemmen, ik heb invloed!’