vrijdag 17 november 2023

#verkiezingen: ‘Alle jongeren moeten gaan stemmen!’

Julian (18), vierdejaars student middenkaderfunctionaris in de bouw op ROC Mondriaan, is lid van de centrale studentenraad en schoolambassadeur. Stiekem hoopte hij dat het kabinet zou vallen om zo snel mogelijk te kunnen stemmen voor zijn toekomst en die van andere jongeren.

Leestijd: 4 minuten

“Door mijn bestuursfunctie heb ik wel ‘iets’ met ‘besturen’ en met hoe maatschappijen in elkaar zitten. Ik vind het ook interessant om meer te weten over conflicten in de wereld, over diplomatieke betrekkingen tussen landen en over buitenlandse verkiezingen, vooral in Europa. De Nederlandse politiek volg ik normaal niet zo. Maar dat is nu wel anders, vanwege de verkiezingen.”

Stemwijzers
“Onderwerpen die me persoonlijk interesseren zijn vooral onderwijs en de woningmarkt, toch een beetje jongerenthema’s. En het klimaat vind ik heel belangrijk. Al is het alleen al omdat ik de komende 80 jaar nog op deze aardkloot hoop rond te lopen. Om te weten op welke partij ik moet stemmen, heb ik verschillende stemwijzers ingevuld. Daar kwamen drie partijen uit die samen op een gedeelde eerste plek staan, dus heb ik de partijprogramma’s gelezen om te weten welke partij het beste scoort op de voor mij belangrijkste punten. Ik ben er wel zo’n beetje uit. Het wordt sowieso een partij in de links-progressieve hoek, een beetje richting het midden.”

Geïrriteerd
“In maart van dit jaar waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen, ongeveer een maand voor mijn 18e verjaardag. Ik vond het best wel jammer en was zelfs lichtelijk geïrriteerd dat ik toen nog niet mocht stemmen. Ik hoopte dan ook dat het kabinet snel zou vallen, wat ook gebeurde. Volgende week, op 22 november, voor de eerste keer in een stemhokje, is best wel even een ‘momentje’ voor mij. Door het uitbrengen van mijn stem kan ik me laten horen in de Tweede Kamer. Dat vind ik een fijne gedachte.”

Grote groep
“Van een nieuw kabinet hoop ik dat ze het woningtekort serieus gaat aanpakken. Jongeren moeten uiteindelijk de kans krijgen om op zichzelf te wonen en zo aan hun toekomst te bouwen. Op onderwijsgebied heeft minister Dijkgraaf mooie dingen gedaan, zeker voor het mbo. Voor iedereen die de komende jaren naar het mbo of hbo wil, hoop ik dat de politiek zich nog meer inzet voor de integratie tussen verschillende niveaus, zodat studenten nog beter en sneller kunnen doorstromen. Daarom is het ook zo belangrijk dat alle jongeren gaan stemmen. Dus zeker ook mbo-studenten. Want samen vormen we een grote groep. Samen willen we dat dingen veranderen of beter gaan. En samen verdienen we het om straks in Den Haag goed te worden vertegenwoordigd!”

Mbo stemt!
Op 22 november mag je je stem uitbrengen tijdens de Tweede Kamerverkiezing. Dat geldt dus ook voor mbo’ers van 18+ jaar! Verschillende scholen organiseerden debatten, infomarkten en andere interessante activiteiten om studenten te informeren over belangrijke thema’s. Zo ook ROC Mondriaan, de school van Julian.#verkiezingen: ‘Alle jongeren moeten gaan stemmen!’