zondag 19 november 2023

#verkiezingen: ‘Stemmen is beginnen met het verbeteren van je toekomst’

Angelos (21), student allround medewerker facilitaire dienstverlening en vicevoorzitter Externe Zaken van de Centrale Studentenraad op ROC Mondriaan, heeft altijd al interesse in politiek gehad. Hij ziet stemmen voor een nieuwe regering als dé kans om te zorgen voor verandering, ook in het mbo. ‘Alle partijen moeten ons gaan zien zoals we écht zijn.’

Leestijd: 4 minuten

“Van kinds af aan volg ik wat er in de politiek gebeurt. En dan vooral partijen die ik interessant vind en mij aanspreken, in kranten, via sociale media en op tv. Geregeld kijk ik fragmenten terug van Tweede Kamerdebatten of interviews met partijleiders. Wat mij daarbij wel opvalt is dat politici soms lijken te vergeten dat ze dankzij ons, het volk, in Den Haag zitten. Hierdoor raken mensen, zeker jongeren, hun vertrouwen kwijt in de politiek. Dat is jammer en zeker niet de bedoeling.”

Mét ons praten
“Er zijn verschillende politieke thema’s die ik belangrijk vind, zoals veiligheid, migratie en wonen, maar het mbo en dan vooral het imago van het mbo staat op de eerste plaats. Het is mooi dat de minister aandacht heeft voor mbo’ers, maar eigenlijk moeten alle partijen ons gaan zien zoals we écht zijn. Ik wil dat er erkenning en waardering komt voor onze skills en talenten. Dat er mét ons in plaats van over ons wordt gesproken. Vertegenwoordigers van het mbo, zoals JOBmbo en de MBO Raad, moeten het mbo naar Den Haag ‘brengen’ en samen met zoveel mogelijk politici acties opzetten, zodat ze niet meer om ons heen kunnen.”

Zorgen voor verandering
“Of ik naar het stembureau ga? Absoluut! Als burger kan ik zorgen voor verandering. Dit is mijn kans en die grijp ik. Mensen die niet stemmen en later klagen dat het allemaal niks is, hebben dat aan zichzelf te wijten. Op welke partij ik ga stemmen, weet ik nog niet precies. Ik kies voor een rechtse partij, want hun standpunten spreken mij het meeste aan. Ik hoop dat de nieuwe regering meer gaat doen aan de nationale veiligheid, maar ik vind ook dat er extra geld moet komen voor het oplossen van mentale klachten onder jongeren. Want dat is echt een groot probleem.”

Macht en kracht
“Daarom hoop ik ook dat veel jongeren gaan stemmen. Zij hebben de kans, de macht en de kracht om dingen te veranderen en om zo verkeerde keuzes uit het verleden teniet te doen. Het is heel gemakkelijk om te zeggen dat je bepaalde thema’s belangrijk vindt, maar dan moet je er ook voor uitkomen door te gaan stemmen. Woensdag 22 november 2023 is de dag waarop je als jongere kunt beginnen met het verbeteren van je toekomst en uiteindelijk die van heel Nederland.”

Angelos bij NOS op 3
Op 2 november gingen Caroline van der Plas (BBB) en Dilan Yesilgöz (VVD) het NOS op 3 Verkiezingsprogramma in gesprek met verschillende jongeren. Aan bod kwamen thema’s als migratie, betaalbaar wonen, studieschuld, bouwen op landbouwgrond en het spreiden van vluchtelingen. Angelos was erbij en stelde beide bewindsvrouwen een aantal persoonlijke vragen. Benieuwd? Kijk hier de uitzending terug.#verkiezingen: ‘Stemmen is beginnen met het verbeteren van je toekomst’