woensdag 12 april 2023

#mboinvloed: Over trots op je roots en luisteren naar anderen

Mbo-ambassadeurs Onur (24) en Ranija (17) overwegen de politiek in te gaan na hun studie. Lees hieronder wat deze studenten inspireert.

Leestijd: 5 minuten

Vertel eens wat over jullie politieke ambities! 

Onur: “Ik wil graag de lokale politiek in omdat je daar weinig mbo’ers ziet. Dat betekent dat een heleboel mensen misschien niet goed vertegenwoordigd zijn. Ik wil een stem zijn voor deze groep zodat ik daardoor kan bijdragen aan meer inclusie en diversiteit in de politiek én in Nederland.”

Ranija: “Ik zou later in de Tweede Kamer willen. Diversiteit en inclusie zijn zéker belangrijk, en ik wil nog aanvullen dat het ook goed is om meer naar jongeren te luisteren.”


Dat klinkt goed! Wat doen jullie om je voor te bereiden op zo’n politieke carrière?

Ranija: “Ik ben heel actief op mijn school (ROC van Amsterdam) en daarbuiten. Ik zit in de studentenraad en ik zit in een adviesraad voor jongeren van de Gemeente Amsterdam. Ook was ik betrokken bij Mbo Talent en Made by 020. Die ervaringen helpen mij om te weten wat er speelt onder jongeren en hoe ik dat aan anderen vertel.”

Onur: “Ik studeer Legal, Insurance & HR services specialist bij MBO Utrecht. Deze opleiding gaat over wetgeving en dat is natuurlijk heel belangrijk in de politiek. Ik leer hoe wetten tot stand komen en hoe je ze kunt veranderen. Dat is belangrijk als je iets voor elkaar wil krijgen.”


Hoe komt het dat jullie zo gepassioneerd zijn over het onderwerp inclusie en diversiteit?

Onur: “Nou, waar ik boos over wordt is dat begrip ‘lager opgeleid’ als het om mbo’ers gaat. Zo’n term heeft impact. Ik probeerde bijvoorbeeld twee studies. Maar dat ging niet. Ik voelde de druk oplopen. Om mij heen ging iedereen werken, trouwen en een huis kopen. Maar zover was ik nog niet. Ik voelde me een beetje mislukt. Zo’n term helpt daar niet bij.”

“Ik ging naar Turkije om bij te komen en om te gaan om te werken. Ik heb daar roots. De drie jaar die ik daar was, vond ik bijzonder. Ik heb er veel geleerd. Ook hoe anders het daar is dan in Nederland. Niet altijd in positieve zin. Ik vond bijvoorbeeld dat Turkije minder multicultureel is dan Nederland. En je kunt je niet zomaar op een terrasje met een gesprek van een ander bemoeien zoals hier. Dat was wennen. Ik realiseerde me toen dat ik het heel belangrijk vind om met iedereen te kunnen praten. En dat ik interesse heb in allerlei soorten mensen. Ik vind het niet leuk als ik merk dat mensen een vooroordeel hebben over je opleiding, hoe oud je bent of welke (culturele) achtergrond je hebt. Toen ik weer in Nederland kwam, wilde ik daar iets mee doen.”

Wat betekent inclusie voor jou Ranija?
 
Ranija: “Als kind lag ik vaak en lang in het ziekenhuis. Ik miste veel. Ik heb dus iets in te halen. Nog iedere dag ben ik dankbaar dat ik er ben en dat ik dingen mag meemaken en beleven. Ik sta open voor alles en iedereen. Ik ben nergens meer bang voor. Daar heb ik gewoon geen tijd voor. Die openheid gun ik anderen ook.”



Op welke manier gebruiken jullie je invloed?

Ranija: “Ik ben, zeg maar, niet op mijn mondje gevallen. Ik praat makkelijk en schaam me nergens voor. Dat geldt niet voor iedereen en ik vind het dus prima om namens iemand anders het woord te doen. Maar voordat je namens iemand anders praat, moet je eerst naar ze luisteren. Ga in gesprek over moeilijke dingen.”

“Als studentenraad hebben we bijvoorbeeld Paarse Vrijdag georganiseerd. Daarbij draag je paarse kleding om te laten zien dat het oké is om een andere seksuele geaardheid te hebben. Niet iedereen kan daar gelijk in mee. Dat snap ik. Daar wil ik over praten. Ik ga niet de juffrouw uithangen, maar ben gewoon een student die trots is op haar Marokkaanse roots. Ik probeer te praten over dat niemand verplicht is een vlag op te hangen of iets speciaals te doen. Ik vraag alleen of mensen kunnen proberen te erkennen dat het bestaat dat iemand een andere seksuele voorkeur heeft. Met een kopje chocolademelk erbij.”  

“Het is een proces. Ik heb met vallen en opstaan geleerd dat niet iedereen mijn mening leuk vindt. Dat het vaak zit in hóe je iets zegt. Gelukkig kun je dat oefenen. Met je familie of je vrienden. Lees eens een appje hardop voor aan een ander voordat je het stuurt. Oefen een gesprek in je hoofd. Ik vind praten echt belangrijk. Ga niet je mond houden omdat je bang bent voor ruzie. Dat is echt nog erger dan iets verkeerds zeggen!”



Hoe ga jij met mensen in gesprek Onur?

“Ik geloof heel erg in mensen ergens bij betrekken. Dat cancelen van nu vind ik helemaal niets. Ik heb eens meegemaakt dat iemand in mijn omgeving aangaf dat ze bang was voor mensen met een andere culturele achtergrond. Dan kun je boos doen en zo iemand negeren, maar dan bevestig je toch juist die angst? Dus ik vind het fijner om te vragen waar die angst dan vandaan komt. En ja, dat is heel moeilijk en ongemakkelijk. Maar een grapje helpt wel.”

-------------------------------------------------

Ranija en Onur doen ook mee aan Mbo’ers Pakken Aan, hét YouTube-programma waarbij uitverkozen mbo-studenten (“ambassadeurs”) van mbo-scholen uit het hele land strijden voor de titel Landelijk Ambassadeur mbo 2023.  De filmpjes in dit artikel, zijn de afleveringen met Ranija en Onur. 
 


#mboinvloed: Over trots op je roots en luisteren naar anderen