woensdag 12 april 2023

#mboinvloed: Roos vertelde minister-president Rutte dat iedereen een tweede kans verdient

Mbo-ambassadeur Roos (19) ging in gesprek met minister-president Rutte. Ze gebruikte haar invloed en vertelde het hoofd van de regering dat iederéén een tweede kans verdient. Laat je inspireren door Roos en lees het interview.

Leestijd: 6 minuten

Verpleegkunde-student Roos is ambassadeur van haar mbo-school Aventus. In die hoedanigheid doet ze mee aan Mbo’ers Pakken Aan: het YouTube-programma met als inzet de titel ‘Landelijk Ambassadeur mbo 2023’. Er doen meer dan dertig scholen mee en alle deelnemers hebben, net als Roos, hun eigen drive om mee te doen. 

Vloggen over hoe het écht is
Roos: “Ik vind het superleuk om ambassadeur te zijn. Ik doe aan veel nieuwe dingen mee. Bínnen en buíten de school. Ik mag zelf weten hoe ik mijn ambassadeurschap invul.”

“Als ambassadeur vlogde ik bijvoorbeeld tijdens een Open Dag op school. Ik liet anderen zien wat ik belangrijk vind aan mijn opleiding. Ik zat zelf een tijd verplicht in de jeugdzorg. Daar wil ik nooit meer naar toe. Maar juist door die ervaring heb ik voor deze opleiding gekozen. Zo kan ik later in de jeugdzorg werken en het verschil maken voor mensen zoals ik.”

Een zorgorganisatie in de regio sprak Roos gelijk aan naar aanleiding van de vlogs. Ze wilden graag dat Roos ook bij hen kwam vloggen. “Het is een organisatie in de psychiatrie. Daar weet ik zelf nog heel weinig van. Maar dat is juist leuk. Want tijdens het vloggen kan ik iedereen vragen wat het nu inhoudt om daar te werken. Dat ga ik dus doen. Het wordt een soort werkervaring en snuffelstage ineen.”

Boodschap voor de premier
Begin februari kreeg Roos een unieke kans: ze mocht in gesprek met minister-president Rutte. “Ik wilde hem laten weten hoe belangrijk het is dat iedereen een tweede kans verdient. Dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt. Ook niet als je er anders uitziet, als je mbo doet, of als je – zoals ik – in de gesloten jeugdzorg zat. Ik zag het wel zitten om dit aan Rutte te vertellen.” 

Rutte was te gast op de conferentie ‘Werken aan de regio’ en wilde daarbij ook in gesprek met studenten. Roos: “Ik was wel een beetje zenuwachtig toen bleek dat er ook veel oudere studenten van Hogeschool Saxion bij waren. Die spraken bijvoorbeeld over het belang van voldoende studiefinanciering. Zou die zaal wel geïnteresseerd zijn in mijn verhaal?”

Vooroordelen
Toch deed Roos haar verhaal. Ze vertelde de zaal openhartig over haar tijd in de gesloten jeugdzorg. Daar kom je terecht als de kinderrechter vindt dat je tegen jezelf beschermd moet worden omdat je bijvoorbeeld jezelf beschadigt, het leven niet meer ziet zitten, omdat je te maken hebt met kinderprostitutie en / of drank of drugs gebruikt. “Ik was 14 en het was geen leuke tijd. Ik zat er negen maanden waarin ik bijna niets mocht. Ik ging ook niet naar school. Na maanden afzondering stuurden ze me ineens naar huis. Maar dat was midden in corona-tijd. Dus toen was er ook niet veel te beleven. Mijn vrienden hebben me echt door die moeilijke tijd heen gesleept.”

De zaal overtuigd
“Om daarna mijn leven weer op de rails te krijgen was moeilijk. Ik had school niet afgemaakt. Ik was niet trots op mezelf en erg onder de indruk van de jeugdzorg. En ik liep tegen vooroordelen aan. Mensen vinden je een beetje raar als je daar zat. En hoe vind je het ritme om opnieuw te gaan leren? Ik vind het belangrijk dat ook een minister-president dat hoort.”

“Achteraf bleek dat iedereen in de zaal erg onder de indruk was van mijn verhaal. Dat had ik niet verwacht. Ook de premier was geraakt. De hbo-studenten van Saxion waren er stil van. Nog voor ik terug was op mijn plek, kreeg ik al positieve feedback van zakenmensen uit de zaal die vertelden dat ze het heel dapper vonden wat ik vertelde. Ik maakte echt impact. Daar ben ik trots op!”


----------------------------------------
Roos doet mee aan Mbo’ers Pakken Aan, hét YouTube-programma waarbij uitverkozen mbo-studenten (ambassadeurs) van mbo-scholen uit het hele land strijden voor de titel Landelijk Ambassadeur mbo 2023.  Dit is de aflevering met Roos. 


 


#mboinvloed: Roos vertelde minister-president Rutte dat iedereen een tweede kans verdient