woensdag 12 april 2023

#mboinvloed: Mbo-ambassadeurs Evander en Tim zetten zich in voor de studentenraad: 'De school is er voor ons’

Mbo-ambassadeurs Evander en Tim behartigen de belangen van studenten. Ze zitten in de studentenraad. Lees hier hoe Evander en Tim het leven van studenten positief beïnvloeden.

Leestijd: 5 minuten

Hoe kwamen jullie bij de studentenraad?
Tim (18): “Ik studeer Smart Industry bij het Graafschap College. Ik had nog wel energie over en raakte betrokken bij de studentenraad. Ik vind medezeggenschap belangrijk. Het zou namelijk heel gek zijn als er géén studenten betrokken zijn bij het maken van regels en beleid op school. De school ís er voor ons. In de studentenraad bespreken we onderwerpen die belangrijk zijn voor de studenten en proberen we oplossingen te vinden voor problemen die studenten ervaren. We overleggen met docenten en het management om zo de belangen van studenten te vertegenwoordigen.”

Evander (20): “Ik studeer bij het Da Vinci College en wil mediaredacteur worden. Ik heb ook interesse in medezeggenschap. Ik was eerder betrokken bij de PVV als commissielid in mijn eigen woonplaats Dordrecht. Ik denk dat ik het jongste commissielid ooit was. Dat was een leerzame ervaring, waarbij ik veel heb geleerd over het politieke proces. Uiteindelijk kwam ik via via bij de studentenraad van school. Ik ben nu vicevoorzitter.”

Wat doen jullie studentenraden?
Evander: “We hielden ons onder andere bezig met de campagne voor Dag van de Leraar en een project over welbevinden. Ook organiseerden we een Kerstwensboom, waarin je mocht aangeven welke wens wij voor jou in vervulling konden laten gaan. Om vragen op te halen of informatie te delen maken we (ook) gebruik van een eigen Instagram-account.”

“Daarnaast spreek ik veel interessante mensen, zoals de leden van het college van bestuur (Zij zijn verantwoordelijk voor het beleid en de organisatie van de school – redactie). We komen een keer per twee maanden samen. Om ons voor te bereiden hebben we een eigen kantoor en een vergaderruimte.”

Tim: “Het allerbelangrijkste is om in gesprek te komen met studenten. We vergaderen in een ruimte bovenin de school, maar daar weten studenten ons niet te vinden. We hebben daarom gevraagd om een ruimte op een zichtbare plek en die hebben we gekregen. We hebben nu iedere maandagmiddag een ‘glazen bubbel’, middenin de kantine. Daar vergadert het DB (Dagelijks Bestuur) en werken we aan onze doelen. We zijn daardoor zichtbaar en wie wil kan bij ons langslopen.” 


Wat hebben jullie met de studentenraden voor elkaar gekregen?
Tim: “We worden betrokken bij diverse onderwerpen. We praten bijvoorbeeld mee over inclusie, over een nieuw onderwijskundig concept, over duurzaamheid of over kunst en cultuur binnen de school. Ook kaarten we problemen aan, zoals bijvoorbeeld de klachten over een tijdelijke locatie.” 

Evander: “Wij constateerden dat er nog problemen waren met het nieuwe online roostersysteem in school. Ze namen ons hierbij heel serieus. Wij horen andere dingen van studenten dan beleidsmakers op een school. We betekenen dus echt iets voor onze studenten.”

Welke (andere) ervaringen helpen jullie bij het werk voor de studentenraden?
Evander: “Mijn politieke ervaring helpt mij om beter te begrijpen hoe beslissingen worden genomen en hoe ik kan bijdragen aan het verbeteren van een situatie. Daarnaast leerde ik om goed te luisteren naar andere meningen en deze mee te nemen in het vormen van mijn eigen standpunt.”

Tim: “Ik ben ook lid van de Adviesraad van JOB MBO. Dat is de lándelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten vertegenwoordigt. Bijvoorbeeld in de pers of in de politiek. Bij JOB verdiepte ik me onlangs in iets dat de ‘Werkagenda’* heet. Daar had ik nog nooit van gehoord. Nu weet ik dat dit ingewikkelde document heel belangrijk is voor studenten, omdat het gaat over hoe je later duurzaam aan het werk kunt blijven. Daar leerde ik dus inhoudelijk veel van.”

Wat een serieuze zaken allemaal!
Tim: “Jazeker! Maar we organiseren als studentenraad ook ieder jaar een studentenfeest hoor. Je kunt niet alleen maar werken. Je moet het leven ook vieren.”

--------------------------------------------------------------------------------------

Evander en Tim doen ook mee aan Mbo’ers Pakken Aan, hét YouTube-programma waarbij uitverkozen mbo-studenten (ambassadeurs) van mbo-scholen uit het hele land strijden voor de titel Landelijk Ambassadeur mbo 2023. 

De aflevering met Tim:De aflevering met Evander: 
#mboinvloed: Mbo-ambassadeurs Evander en Tim zetten zich in voor de studentenraad: 'De school is er voor ons’