woensdag 19 april 2023

‘Als team hebben we onze passie voor food en studenten laten zien’

Natuurlijk wilden ze winnen. 100 procent. Toch was meedoen aan de ‘Onderwijsteam van het Jaar’- verkiezing 2022 voor Daniël Gort en zijn 15 collega’s van de SVO vakopleiding food in Zwolle vooral een unieke kans om hun mooie opleidingen aan een breed publiek te tonen én om hun passie voor food en studenten met zoveel mogelijk anderen te delen.

Leestijd: 5 minuten

‘We zijn nu officieel een werkgever om op te eten’. Daniël Gort lacht als hij wordt gewezen op de woordgrap op de website van SVO vakopleiding food, dat zich sinds eind maart 2023 officieel World-class Workplace mag noemen. “Figuurlijk klopt het wél. Ik werk hier sinds 2009 en in al die jaren heb ik me enorm kunnen en mogen ontwikkelen tot mbo-docent en mentor. Ik ben écht gegroeid, mede door mijn collega’s van wie de meesten net als ik uit de praktijk komen en specialist zijn binnen hun vakgebied. We werken uit gelijkwaardigheid, weten elkaar snel te vinden en doen er alles aan om onze studenten te laten profiteren van onze persoonlijke en professionele groei.”

Onvoorwaardelijke inzet
Dat Daniël en zijn 15 collega’s de stoute schoenen aantrokken en zich aanmeldden voor de Onderwijsteam van het Jaar 2022-verkiezing, heeft alles te maken met die enthousiaste inzet. “We wilden graag onze passie voor food en studenten laten zien. Daarnaast zagen we de verkiezing als een ideale kans om onze bol-opleiding te promoten. Normaal zijn wij noorderlingen nogal bescheiden, schreeuwen we niet al te hard van de daken hoe goed we zijn. Terwijl het belangrijk is om dat soms juist wél te doen. Zeker als kleinere vakschool tussen andere, grotere mbo-scholen.”

Food Challenge
Een activiteit waarmee de SVO vakopleiding zich onderscheidt is de ‘Food Challenge’, een wedstrijd en lesprogramma inéén waarbij 1500 vmbo-onderbouwleerlingen in de regio van alles leren over gezonde voeding, waar eten vandaan komt en de relatie tussen voeding en bewegen. Daniël: “Vorig jaar kregen leerlingen de opdracht om zelf een gezonde poké bowl te maken met duurzame boerderijproducten. Hieruit moesten ze energie halen voor het uitvoeren van een zelf ontworpen bootcamp. Een aantal van onze studenten is naar de scholen gegaan om leerlingen te helpen bij het maken van de poké bowl. Zo vertelden ze bijvoorbeeld meer over het gebruik van ingrediënten en het maken van lekkere combinaties. Ook hebben ze met leerlingen snij- en opmaaktechnieken geoefend.”

Prachtige school
Voor Daniël en de rest van het team was de Food Challenge een ideale gelegenheid om hun studenten in de praktijk te beoordelen. “We vonden het supergaaf om ze te zien samenwerken, vol trots aan leerlingen te horen vertellen over hun opleiding. Zelf hielden we continu een vinger aan de pols, vulden we elkaar aan waar nodig. Tijdens de Food Challenge stónden we echt als team voor de SVO vakopleiding food. Zo van: ‘moet je eens kijken wat een prachtige school we hebben’. Die passie en dat eigenaarschap zitten in ons allemaal en kwamen in dit project perfect samen.”

Passie voelen
Hetzelfde enthousiasme wisten drie collega’s van Daniël en een student tijdens hun finalepitch ook over te brengen op de Onderwijsteam van het Jaar-jury. “Ons verhaal zat goed in elkaar. Een van de reacties na afloop was dat ze de ‘passie konden voelen’; echt een mooi compliment. Dat we uiteindelijk niet wonnen was jammer, maar alleen al uit onze deelname sprak de waardering voor wat we hebben bereikt. Wij hebben ons verhaal verteld, de buitenwereld laten zien wat we in huis hebben en welke resultaten we daarmee boeken. Als team, of beter nog: als hele school.”

Op de foto het onderwijsteam van de SVO vakopleiding food in Zwolle, met vijfde van rechts Daniël Gort. 

Tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala op 15 mei a.s. maken we bekend wie het 'Onderwijsteam van 2023' wordt. Je volgt de verkiezing live via ons YouTube-kanaal.


‘Als team hebben we onze passie voor food en studenten laten zien’