dinsdag 9 mei 2023

Praktijkopleider GreentoGrow: ‘Groen is een vruchtbare basis om verder te groeien’

Samen met drie mede-eigenaren zet Wim van Vulpen groen in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, onder wie mbo-studenten, te laten groeien. De ‘GreentoGrow’-aanpak van het gelijknamige hoveniersbedrijf is succesvol. Steeds meer medewerkers-in-opleiding, jong en wat ouder, stromen door naar een vaste baan.

Leestijd: 5 minuten

Wim van Vulpen werkte een tijd als zelfstandig hovenier en stak vervolgens jarenlang zijn groene handen uit de mouwen bij dagbestedingsprojecten voor een gehandicaptenzorgorganisatie. “Het liep als een trein. De aanvragen stroomden binnen. Wat als dagbesteding was bedoeld, werd voor steeds meer jongens en meiden een serieuze baan. Mooi natuurlijk, maar een dagbestedingsorganisatie is daar officieel niet voor bedoeld. Dus hebben we de zorg achter ons gelaten en zijn in 2021 ‘GreentoGrow’ gestart om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk krijgen.”

Kleine groepjes
Voor een goede start zocht en vond Wim – als directeur zelf verantwoordelijk voor personeelszaken- een hoofduitvoerder en twee jobcoaches die als mede-eigenaren met hem het bedrijf wilden runnen. “Wij richten ons vooral op jongeren voor wie een reguliere stage vaak net te hoog is gegrepen, meestal omdat ze bepaalde werknemersvaardigheden missen. Ze draaien mee in kleine groepjes, onder aansturing van een vakbekwame voorman. Dagelijks is er een jobcoach beschikbaar die speciaal is opgeleid om onze medewerkers-in-opleiding te helpen. Bij werkvragen, maar ook privézaken, zoals het regelen van dingen voor het huis en verzekeringen.”

Openstellen om te groeien
Ruim twee jaar na de start van GreentoGrow zit het bedrijf in een fijne flow. Wim: “Gemiddeld hebben we zo’n 20 tot 25 medewerkers, vaak jongens, onder onze hoede. Een aantal zit op de entreeopleiding, anderen doen de niveau-2 en avondopleiding. Een enkeling volgt de niveau-3 opleiding. Verder halen behoorlijk wat deelnemers bij ons via de derde leerweg een praktijkverklaring of certificaat. Zij komen bijna allemaal van de praktijkschool. Veel van hen horen vaak dat ze ‘iets niet kunnen’. Wij willen dat beeld 180 graden draaien. Door te werken aan het opbouwen van zelfvertrouwen. Ze uit te dagen met materieel en nieuwe ervaringen, zodat ze hun talenten ontdekken en zichzelf openstellen om te groeien.”

In de buurt
Dat groeien doen de medewerkers vooral zélf, zegt Wim. “Wij drukken ze niet zomaar een bezem of schoffel in handen, laten ze niet alleen maar meekijken hoe anderen de klus klaren. Ze mogen, nee: ze moeten, fouten maken. Dat is belangrijk en dat is oké. Zijn ze er klaar voor, dan geven we ze de sleutel van die dure machine. De eerste dag lopen we nog mee om te kijken hoe het gaat, de volgende dag staan we om de hoek. We blijven in de buurt, maar geven medewerkers bewust het gevoel en vertrouwen dat zij het kunnen. Precies wat ze nodig hebben.”

Hartstikke trots
Deze aanpak werpt zijn vruchten af, merkt Wim die ‘zijn’ personeel met zoveel mogelijk onderdelen van het groen laat kennismaken. “Veel mensen denken bij werken in het groen aan het schoffelen van plantsoenen. Maar hovenierswerk is zoveel méér; van groene daken maken tot een compleet sportpark onderhouden. Momenteel is er veel in het groen te doen, iedereen zit te springen om goed opgeleide mensen. Jongeren die hier binnenkwamen konden soms niet lezen en schrijven, maar werken nu als kraanmachinist, stratenmaker of hovenier. Daar zijn we hartstikke trots op.”

Op de foto Wim van Vulpen, directeur GreentoGrow.  

Tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala op 15 mei a.s. maken we bekend wie de 'Beste praktijkopleider van 2023' wordt. Je volgt de verkiezing live via ons YouTube-kanaal.


Praktijkopleider GreentoGrow: ‘Groen is een vruchtbare basis om verder te groeien’