zaterdag 13 mei 2023

Leerbedrijf Becx: ‘Als er geen monteurs zijn, moet je ze zélf maken’

Waar andere garages lastig aan personeel komen, bindt de werkplaats van Becx Verhuur mensen aan zich onder het motto ‘als er geen monteurs zijn, moet je ze zélf maken.’ Dit is mbo liet zich inspireren door deze genomineerde voor de prijs voor Beste Leerbedrijf van 2023.

Leestijd: 5 minuten

Voor het ‘leerbedrijf-verhaal’ van Becx Garage gaan we terug naar 2017. In dat jaar noopte een koerswijziging de garage acuut op zoek te gaan naar nieuw personeel. Ook toen een flinke uitdaging, want goed opgeleide vakmensen waren schaars. Werkplaatsmanager Berry van Spreeuwel: “Onder het mom van ‘als er geen monteurs zijn, gaan we ze zelf maken’ zijn we onze zoektocht naar nieuwe mensen gestart.” 

Zelf trainen
Bij die nieuwe zoektocht liet het bedrijf zich niet afschrikken door mensen zonder opleiding of met een spreekwoordelijk ‘rugzakje’. Directeur Saskia Winkelman: “Sterker nog: we staken bewust veel tijd en energie in hoe ze zich als werknemers moesten gedragen, voordat we ze lieten kennismaken met het vak. Vaak misten ze de vaardigheden om het werk vol te houden, maar waren ze super gemotiveerd om aan de slag te gaan.” 

“Een andere uitdaging was dat de meesten nog nooit een vrachtwagen van dichtbij hadden gezien, terwijl ze die hier moesten repareren”, vertelt Berry. “Dus zijn we zelf trainingen gaan schrijven waarvan wij vonden dat ze belangrijk waren. Hiervoor hebben we de benodigde lesstof om technische trainingen te maken ingekocht en lesvideo’s gemaakt. Eenvoudig te begrijpen en makkelijk te herhalen.” 

Stagiaires uitwisselen
De afgelopen jaren kreeg Becx als leerbedrijf meer vorm en inhoud. Daarvan profiteerden ook mbo-opleidingen in de omgeving. Berry: “Bij iemand die zich goed ontwikkelt, zijn talenten ontdekt en enthousiast is, kijken we altijd of hij ook een vakdiploma kan halen. Intussen hebben verschillende jongens die eerst niet meer welkom waren op school, hun bedrijfsautotechniek-diploma gehaald nadat ze hier ervaring hadden opgedaan. Vroeger kregen wij stagiaires vanuit de school, nu krijgt de school stagiaires ook van ons. Handig, die korte lijntjes.”    

Eigen opleiding trailermonteur
En nieuwe stageplannen zijn in de maak, vertelt Berry, die zoals hij zelf zegt ‘een aangeboren afwijking heeft als het om vrachtwagens gaat’. “Met het Tilburgse Entreecollege starten we een pilot om jongens en meisjes een stageplek bij Becx aan te bieden. Ons vak is heel breed. Elektronica, laswerk, hydrauliek, houtelementen; het zit allemaal in vrachtwagentechniek, dus leerlingen kunnen verschillende kanten op. Verder willen we een eigen opleiding trailermonteur in het leven roepen om jongens zonder diploma maar mét capaciteiten, via de derde leerweg een startkwalificatie te laten halen. We hebben lesstof, organiseren theorie- en praktijktrainingen en krijgen bij taal en rekenen hulp van ROC Tilburg. Jongens kunnen vervolgens bij ons aan de slag. Als ze liever bakker worden dan trailers repareren, kunnen ze met hun startkwalificatie vervolgens naar het mbo om de bakkersopleiding te doen.” 

‘Wij hebben een plekje voor jou’
Ruim zes jaar na de start van hun ‘avontuur’, overheerst trots bij Saskia en Berry. Het resultaat mag er zijn: een werkplaats waar 25 monteurs in totaal 1300 voertuigen onderhouden. De nominatie voor Beste Leerbedrijf van 2023 is een extra erkenning. Saskia: “Bijna iedereen die hier start, blijft ook. Gaan mensen toch, dan geven we ze een hand, met de boodschap dat ze nog één keer mogen terugkomen. Lukt het ergens anders niet, dan zijn wij er voor ze. Berry en ik hebben ooit de kans gekregen om Becx te maken tot wat het nu is. Daar proberen we anderen zoveel mogelijk van te laten profiteren. Als je wil werken maar het nog niet kan, dan hebben wij een plekje voor jou.”

De prijs voor Beste Leerbedrijf is een initiatief van SBB. De prijs werd uitgereikt op 15 mei 2023 tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala. Deze awardshow is terug te kijken op youtube.com/ditismbo.
 


Leerbedrijf Becx: ‘Als er geen monteurs zijn, moet je ze zélf maken’