zaterdag 13 mei 2023

Nederlands Kampioen Lassen Bart Willems: ‘Lassen is meer dan werk, het is mijn hobby, mijn passie’

Mbo-student Bart Willems (20) is als Nederlands Kampioen Lassen een van de kanshebbers voor dé hoofdprijs voor vakspecialisten: de Best of Excellence Award. Dit is mbo vroeg hem wat er zo mooi is aan zijn (toekomstige) beroep. “De perfecte las bestaat niet.”

Leestijd: 5 minuten

Als klein jongetje vond Bart het al leuk om dingen te maken. Dozen Lego verslond hij. Logisch dus dat hij na het vmbo naar het mbo wilde. “Ik twijfelde tussen een metaal- of houtopleiding. Na verschillende informatieavonden en technieklessen leek metaal me leuker. Toen moest ik weer kiezen: draaien en frezen of lassen? Ik volgde een snuffelstage en wist het zeker: het werd lassen. Draaien en frezen vond ik ook mooi, maar bijna alles was computergestuurd. Alleen zag ik mezelf later niet als een operator, maar als een productenmaker. Met lassen kan dat.“

Ambacht leren in de praktijk
Bart startte zijn BBL-lasopleiding bij de Vakopleiding Techniek in Cuijk, onderdeel van ROC Nijmegen. Een schot in de roos. “School is niet mijn grootste hobby, dus ik vond het kei-fijn om meteen te gaan werken, ook omdat je naar mijn mening een ambacht pas leert in de praktijk.”
Of hij meteen talent had voor het lassen, vindt Bart lastig om te zeggen. “Lassen is vooral een kwestie van heel veel doen. Gaat het goed, dan wordt het leuker en word je steeds beter. Mensen denken vaak dat het heel simpel is. Die hebben thuis ook een ‘apparaatje’ in de schuur staan en lassen soms ook wat aan elkaar, zodat het vastzit. Maar het is écht een vak.”

Het elke dag beter doen
Het leuke aan zijn (toekomstige) beroep, zegt Bart, is het steeds weer streven naar perfectie. “Het geeft me een voldaan gevoel als ik een mooie las heb gelegd. Al ben ik niet snel tevreden. Het kan altijd beter. De perfecte las bestaat niet, er zit altijd wel een foutje in. Maar ik blijf proberen.”
Zijn wil om het elke dag beter te doen in combinatie met zijn creativiteit heeft Bart al de nodige successen gebracht. Zo won hij voor het tweede jaar op rij het NK Lassen, waarmee hij opnieuw kans maakt om de Skills Excellence Award te winnen. Wat is zijn geheim? “Ik heb drie keer aan het NK meegedaan. De eerste keer werd ik tweede, daarna twee keer eerste. De eerste keer wist ik niet wat ik kon verwachten. Daarna wel. Dat was een voordeel. Als je weet hoe dingen gaan, is het minder spannend. Gewoon een kwestie van rustig blijven en je werk goed doen. Net als op de werkvloer.”

Lassen verveelt nooit
Binnenkort is Bart klaar met zijn opleiding. Hoe zijn toekomst eruitziet, weet hij niet precies, al is hij verzekerd van een vaste baan. “Ik heb het prima naar mijn zin bij Wennekes Welding Support, waar ik nu een paar jaar werk. Eventueel daarna? Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Met mijn opleiding kan ik overal aan de slag.”
Of Bart blij is met zijn keuze om lasser te worden? “100 procent! Lassen is meer dan werk, het is mijn hobby, mijn passie. Thuis heb ik een lasapparaatje, een klein werkplaatsje. Op Instagram deel ik mijn laswerk met lassers over de hele wereld. Dat is leuk en ik leer ervan. Nee, het lassen gaat me nooit vervelen.”

Op de foto: Bart Willems overlegt met Wim van de Merwe, WorldSkills Netherlands coördinator Nationale wedstrijden lassen. 

Tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala op 15 mei a.s. maken we bekend wie de winnaar wordt van de 'Best of Excellence Award 2023' .Je volgt de verkiezing live via ons YouTube-kanaal.

 


Nederlands Kampioen Lassen Bart Willems: ‘Lassen is meer dan werk, het is mijn hobby, mijn passie’