dinsdag 28 maart 2023

Esmée, Liam en Klaas konden naar het hbo, maar kozen voor het mbo: ‘Hoezo hoe hoger, hoe beter?’

Mbo-ambassadeurs Esmée, Liam en Klaas zien grote voordelen in een praktische basis als startpunt voor een toekomst richting werk of vervolgopleiding. Ze kónden ook naar het hbo, maar kozen bewust (eerst) voor het mbo.

Leestijd: 6 minuten

“Het resultaat van mijn cito-eindtoets zat precies tussen vmbo-tl en havo in”, vertelt Esmée, tweedejaars opleiding Luchtvaartdienstverlening op het Deltion College. “Ik was altijd heel creatief bezig, vond het fantastisch om presentaties te geven. Op de toen vrij nieuwe vmbo-school bij mij in de buurt moest je via praktijkopdrachten laten zien of je de stof beheerste. Dat idee sprak me enorm aan, dus koos ik voor vmbo-tl. En niet voor de havo, al had ik dat ook gekund.”

Mensen écht helpen
Ook Liam, eerstejaars student CIOS Sport en Bewegen op het Scalda, kon kiezen uit mavo of havo. “Ik kreeg te horen dat mavo beter voor me was, maar ik wist dat ik havo aankon. Wat ook lukte, zonder veel problemen. Vervolgens stond ik voor een nieuwe keuze: mbo of hbo? Sommige mensen wilden me ‘naar het hbo praten’, probeerden me onder het mom van ‘hoe hoger, hoe beter’ te overtuigen van iets waar ik zelf niet achter stond. Dit bevestigde me alleen maar meer in de gedachte dat ik naar het mbo moest. Naast het opdoen van praktijkervaring wilde ik mensen écht gaan helpen, in plaats van dat ik leerde hoe ik ze moest helpen.”

Van een leien dakje
Klaas, bezig aan zijn tweede jaar van de opleiding Machinist Grondverzet niveau 3 op het Horizon College, kon op basis van zijn citoscore naar het vwo, maar begon bewust op havo/vwo-niveau omdat hij last heeft van concentratieproblemen. “Hierdoor had ik moeite met het maken van mijn huiswerk, dus ben ik uiteindelijk havo gaan doen. In principe had ik aan vmbo genoeg gehad, omdat ik al heel lang weet dat ik kraanmachinist wil worden. Maar dan was alles van een leien dakje gegaan en had ik me verveeld. Terwijl ik op de havo juist nieuwe talenten van mezelf heb ontdekt.”




Praktische insteek
Dat ze na het vmbo niet doorging naar de havo, maar bewust voor het mbo koos, heeft voor Esmée alles te maken met haar praktische insteek. “Op het vmbo haalde ik hoge cijfers, theoretische vakken gingen me gemakkelijk af. Dat was fijn, maar ik haal vooral voldoening uit stageopdrachten en praktijkvakken. Ik hoor bijvoorbeeld vaak dat ik communicatief sterk ben, maar als je die vaardigheden niet oefent of uitvoert, is het lastig om jezelf daarin verder te ontwikkelen. Alleen daarom al ben ik blij met mijn keuze voor het mbo. Hier leer ik mijn eigenschappen, dus mezelf, beter kennen. Was ik naar de havo gegaan, dan had ik die ontwikkeling niet, of in ieder geval nog niet, meegemaakt.”



Gesneden koek
Evenals Esmée ontwikkelt Liam zich naar eigen zeggen prima op het mbo, waar hij geregeld terugvalt op zijn opgedane havo-kennis. “Het CIOS is best een pittige studie en tikt op bepaalde onderdelen het hbo-niveau aan. Zo moeten we bijvoorbeeld vaak verslagen maken. Veel klasgenoten vinden dat behoorlijk lastig. Voor mij is het gesneden koek, omdat ik het op de havo ook heb gedaan.”
Klaas, profiel Natuur en Techniek in de pocket, heeft naar eigen zeggen ‘100% voordeel’ van zijn theoretische basis. “Op de havo heb ik veel geleerd over het maken van berekeningen, precies wat ik tijdens mijn studie nu ook doe. Als kraanmachinist moet je exact weten hoeveel grond je uitgraaft bij het maken van een gat. Voor veel klasgenoten is het uitrekenen van die som een behoorlijk complexe puzzel, voor mij een eitje. Daarbij komt: al sinds mijn 12e loop ik rond op het kraanbedrijf van mijn oom. De praktijk ken ik van binnen en buiten, de bijbehorende theorie is heel herkenbaar.”



Gevulde rugzak
Voor Liam staat vast dat hij na het mbo wil doorstuderen. Welke opleiding het wordt, weet hij niet precies. “Wat ik wél weet, is dat mijn keuze voor het mbo me veel voordelen biedt. Door mijn stages heb ik veel mensen leren kennen en neem ik praktische skills mee. Ook ben ik straks wat ouder, dus meer ervaren. Ik ga met een gevulde rugzak naar het hbo, waar ik met een gerust hart en goed gevoel kan starten, met dank aan het mbo.” Anders dan Liam ruilt Klaas zijn huidige mbo-bestaan zo goed als zeker in voor een baan, op de kraan. “Even dacht ik aan een uitvoerdersopleiding, maar als ik zoveel blijf werken, leer ik meer dan wanneer ik een extra studie zou doen.”
Voor Esmée, die sinds haar 16e een sieradenwebshop runt, is de toekomst een ‘groot vraagteken’. “Ik wil graag verder studeren, maar wel in combinatie met mijn bedrijf. Gelukkig moet ik nog even, dus heb ik alle tijd om te kijken wat bij me past.”

Esmée, Liam en Klaas doen ook mee aan Mbo’ers Pakken Aan, hét YouTube-programma waarbij uitverkozen mbo-studenten (“ambassadeurs”) van mbo-scholen uit het hele land strijden voor de titel Landelijk Ambassadeur mbo 2023.


Esmée, Liam en Klaas konden naar het hbo, maar kozen voor het mbo: ‘Hoezo hoe hoger, hoe beter?’