woensdag 22 maart 2023

Twee mbo-opleidingen als dubbel goede investering in jezelf én je toekomst

Na een afgebroken mbo-opleiding en een tijdelijk avontuur in de bouw besloot Tino (23) weer te gaan studeren. Ook Nicky (20) plakte er na haar eerste mbo-studie een tweede opleiding aan vast. Die dubbele, bewuste investering in de toekomst en het feit dat ze net wat ouder zijn dan hun klasgenoten, heeft voor beide mbo-ambassadeurs zo zijn voordelen.

Leestijd: 5 minuten

“Na de middelbare school ben ik op het ROC in Den Helder gestart met de VeVa-opleiding (Veiligheid & Vakmanschap), vakrichting Mechatronica, voor een baan bij de Marine”, vertelt Tino. ”Ik vond techniek leuk, was graag bezig met mijn handen. Mede door een lastige thuissituatie ben ik gestopt en gaan werken, in de bouw. Ik heb een tijdje dakkapellen geplaatst, daarna was ik betonboorder. Een mooi wereldje, de bouw: veel lachen, hard werken.”

Tijdens de coronaperiode had Tino alle tijd om over zijn toekomst na te denken. Hij was er snel uit. “Ik wilde weer studeren, om later te werken met dieren. Liefst met reptielen, een hobby van me. Vrienden zeiden voor de grap: ‘Tino, waarom ga je geen reptielenopleiding doen?’ Die was er ook: de mbo-opleiding Dierverzorging/bedrijfsleider dierverzorging niveau-4. Ik kon kiezen uit verschillende mbo-scholen. In Alkmaar zit er een, op fietsafstand. Toch ging ik voor het Zone.college in Zwolle. Door het aanbod, de sfeer, de setting, de docenten: alles klopte. Soms ben ik zes uur onderweg om naar school te gaan. Maar dat deert me niet. Ik ben supergemotiveerd.”

Achter de schermen
Ook Nicky bleef het mbo trouw na afronding van de niveau-3 opleiding verkoopadviseur wonen en interieur op het Hout en Meubelcollege in Rotterdam. “Die studie was leuk, maar ik zag mezelf over 30 jaar niet nog als verkoopadviseur werken. Omdat ik graag nieuwe dingen leer en mezelf te jong vond voor een serieuze baan, ben ik me gaan oriënteren op een tweede mbo-studie. Al snel kwam de marketing- en communicatierichting op mijn pad. Het leek me interessant om te achterhalen hoe reclame werkt, hoe ze posters maken. Kortom: wat er achter de schermen gebeurt. Vroeger heb ik veel getekend en geschilderd, dus feeling met de creatieve aspecten had ik ook.”Meer ervaring
Sinds augustus volgt Nicky de mbo niveau-4 opleiding marketing en communicatiespecialist op het Grafisch Lyceum in Utrecht, waar ze met haar 20 jaar ouder is dan bijna al haar klasgenoten. “Aan veel dingen merk ik dat ik meer ervaring heb. Ik ben serieuzer, durf dingen sneller te zeggen dan de rest. Ook weet ik hoe examens verlopen en hoe belangrijk het is om al in de klas zoveel mogelijk informatie op te slaan. Mensen die net van de ‘middelbare’ komen, hebben dat minder goed door. Ze zijn jong, meer van het genieten. Leuk om te zien is hoe zij zich ontwikkelen. Daarin herken ik mezelf.”

Hoogst haalbare
Tino is qua leeftijd gemiddeld ook wat verder dan de rest, maar koppelt zijn leeftijd niet een-op-een aan het hebben van meer ervaring. “Naast mijn studie doe ik vrijwilligerswerk bij de reptielenopvang in Zwanenburg, mijn voormalige stageadres. Hier begeleid ik onder meer stagiaires en help ik bij de voorlichtingsavonden en demonstraties. Dat ik ben doorgegroeid naar een leidinggevende functie heeft vooral te maken met mijn inzet en motivatie. Ik wil graag léren en ga voor het hoogst haalbare, in mezelf én in anderen. Als mensen ergens tegenaan lopen, help ik graag. Daar groei ik zelf ook van.” Ook Nicky is van de ondersteuning, vaak in de klas. “Soms vragen klasgenoten me hoe ik me instel op belangrijke examens. Dan vertel ik hoe ik me voorbereid, omga met eventuele zenuwen. Examens zijn niet extreem bijzonder, zo weet ik intussen, maar kunnen voor veel spanning zorgen. Waar kan, haal ik die spanning weg door het geven van handige tips.”Dubbel goede investering
Waar Nicky nog een paar jaar ‘mag’, is Tino bijna klaar met zijn opleiding. Een eventuele vervolgstudie is een optie, maar liefst gaat hij aan de bak, als reptielenverzorger in een dierentuin. “Hoe het ook loopt: ik geloof in mijn toekomst, met dank aan het mbo. Door mijn opleiding is mijn leven 360 graden gedraaid. Eindelijk kan ik alles op alles zetten om mijn droom waar te maken.” Nicky: “Misschien wil ik nog naar het hbo, als dat niet te hoog is gegrepen, maar ook ik denk dat ik hierna ga werken. Met de combinatie verkoopadvies én marketingcommunicatie kan ik straks bijna overal aan de slag. Daarmee zijn mijn twee mbo-opleidingen een dubbel goede investering; in mezelf en in mijn toekomst.”

Nicky en Tino zitten ook in Team Midden van Mbo'ers Pakken Aan: kijk hier deze aflevering
 


Twee mbo-opleidingen als dubbel goede investering in jezelf én je toekomst