maandag 20 maart 2023

Stap voor stap bouwen naar je toekomst in de Internationale Schakelklas

Mbo-ambassadeurs Lava en Safa, allebei afkomstig uit Syrië, legden na hun komst naar Nederland in de Internationale Schakelklas (ISK) de basis voor een toekomst waar ze vroeger alleen maar van konden dromen. Die investering van toen betaalt zich nu dubbel en dwars uit. 

Leestijd: 5 minuten

“Toen de oorlog in Syrië begon, zat ik net vier jaar op de basisschool”, vertelt Lava. “Ik vond het jammer dat ik moest stoppen, want ik hield echt van school. Daarom kocht ik boeken om thuis verder te leren. Elke dag probeerde ik te rekenen, was ik bezig met pen en papier, omdat ik het belangrijk vond om mezelf te ontwikkelen.” Dat klinkt Safa bekend in de oren. “Ook ik ging graag naar school, maar door de oorlog moesten we vluchten. Eerst woonde ik in Turkije. Hier werkte ik in een kledingfabriek, dus de middelbare school heb ik helemaal gemist.”

Nieuw land, nieuwe taal
Safa kwam in 2016 naar Nederland, waar ze in de Internationale Schakelklas (ISK) na jaren weer kennismaakte met het onderwijs. “Dat was wennen, maar ook hartstikke leuk, want ik had school enorm gemist. In de klas werd gekeken hoe je op verschillende gebieden scoorde, zodat ze wisten op welk niveau je kon beginnen. Het spreken had ik vrij snel onder de knie, omdat ik met zoveel mogelijk mensen Nederlands praatte. Alleen begrijpend lezen vond ik lastig.” 

Lava woonde ook een tijd in Turkije. Zij maakte in 2018 de overstap naar Nederland. “Een nieuw land, een nieuwe taal, een nieuwe cultuur; er kwam veel op me af, maar ik was vooral erg benieuwd naar de mensen, het eten, de gewoontes. Ook ik ging naar de ISK waar ik op nul, taalniveau A1, begon. Ik was fanatiek, maakte examenvragen op een hoger niveau om zo snel mogelijk goed Nederlands te spreken. Binnen nog geen twee jaar zat ik op C1, bijna het hoogste taalniveau.”

In beweging krijgen 
Na die succesvolle investering in een stevige basis – het leren van de Nederlandse taal – pakte Safa enthousiast door. “Ik heb eerst een entreeopleiding Zorg & Welzijn gedaan en daarna mijn mbo niveau-2 opleiding als helpende in de zorg afgerond. In die tijd had ik het kickboksen ontdekt en ben ik doorgestroomd naar de mbo niveau-4 opleiding Sport en Bewegen op het Alfa-college. Ook omdat ik me niet voor altijd in de zorg zag werken. Terwijl ik via sport mensen ook kan helpen. Ik zit nu in mijn tweede jaar, dus moet hierna nog een jaar. En dan? Ik wil graag verder studeren, hbo doen als het lukt. Qua werk denk ik aan een combinatie van sociaal werk en sport, aan een baan waarin ik mensen in beweging krijg, ook op mentaal vlak.”

Eigen onderneming
Anders dan Safa plakte Lava er nog een extra jaartje ‘schakelklas’ aan vast, op het Alfa-college. “Deze klas kon je vergelijken met de vierde klas vmbo-t en was bedoeld als voorbereiding op een mbo niveau-4 of hbo-opleiding. Ik slaagde met hoge cijfers en kon kiezen voor een voorbereidend jaar op hbo. Toch wilde ik juist naar het mbo. Hier leer je echt een vak in de praktijk en krijg je alle ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Even dacht ik aan de opleiding tot tandartsassistente, maar ik ben de opleiding Bedrijfsmanagement Vestigingsmanager Groothandel gaan doen, op Noorderpoort in Groningen. Ik zit in mijn laatste jaar en heb me nu al ingeschreven voor de eenjarige opleiding ‘Vakman-ondernemer’, omdat ik mijn eigen bedrijf in de elektronicasector wil starten. Elektronica is een oneindige markt en elektronische producten kun je oneindig ontwikkelen. Dat fascineert me.”Allemaal hetzelfde doel 
Safa en Lava zijn alweer een tijdje mbo-student, maar allebei kijken ze met een goed gevoel terug op hun periode in de ISK, toch de plek waar het voor allebei begon. Safa: “In Turkije deed ik twee jaar lang hetzelfde werk. Alle dagen leken op elkaar, iedereen was voor zichzelf bezig. In de ISK stimuleerden we elkaar juist en haalden we het beste in onszelf en anderen naar boven. Van dat stap voor stap bouwen naar je toekomst heb ik heel veel geleerd.” Lava besluit: “Het leuke van de ISK was dat, ongeacht je afkomst of niveau, iedereen voor hetzelfde doel ging: Nederlands leren. Door alles wat ik in Syrië heb meegemaakt, had ik geen zelfvertrouwen en moest ik hard gaan werken aan mijn communicatieve vaardigheden. Als persoon stond ik lang stil. Dankzij de ISK ben ik weer in beweging gekomen, met alle positieve gevolgen vandien.” 

Safa en Lava zitten ook in Team Noord van Mbo'ers Pakken Aan: kijk hier deze aflevering 


Stap voor stap bouwen naar je toekomst in de Internationale Schakelklas