woensdag 27 november 2019

“Ik heb het gevoel alsof ik nu beter en zelfstandiger kleding kan maken”

Tweedejaars student Mode/Maatkleding bij ROC Tilburg

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Bo begon aan de mbo-opleiding Mode/maatkleding. Nu ze tweedejaars student is, merkt ze dat het niveau van de studie steeds verder omhoog gaat. Ook heeft Bo inmiddels stage gelopen en staat de volgende praktijkervaring voor de deur. Hoe gaat het nu met de zeventienjarige Bo uit Oosterhout? En, hoe ervaart zij het tweede jaar van haar opleiding?


Bo: “Het bevalt nog steeds goed. Ik heb het niveau van de opleiding wel onderschat. Vorig jaar kon je een vak nog wel halen als je een paar keer je huiswerk niet had gedaan, maar nu kom je daar echt niet meer mee weg. De toetsen worden ook steeds moeilijker en we hebben nu al examenonderdelen die je dit jaar kunt halen.” Creatief en praktisch bezig zijn: dat is wat Bo het liefste doet. Maar er zijn ook verplichte theoretische vakken waaraan ze moet voldoen, zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken gaan haar minder makkelijk af. “Ik vind het moeilijk om me te concentreren tijdens die lessen. Zeker nu het niveau omhoog gaat, maakt dit het best wel lastig.”

Gevarieerde stage
Alhoewel Bo steeds meer vaardigheden ontwikkelt op het gebied van patroontekenen en naaien, leerde ze dit vorig jaar pas echt in de praktijk op haar stage in atelier By Gaby in Tilburg. Een gevarieerd stageadres, aangezien Bo voor zowel dames als kinderen kleding mocht maken. “Soms vroeg mijn stagebegeleider of ik haar kon helpen met het naaien van maatkleding, andere keren maakte ik kleding voor in de winkel. Allebei zeer leerzaam. Ik heb het gevoel alsof ik nu beter en zelfstandiger kleding kan maken.”


Babybroekje
Nog maar eventjes en dan gaat Bo alweer beginnen aan een tweede stage. Deze keer heeft de jonge student een plekje gescoord bij Your Wishes, een kledingmerk voor kinderen en aanstaande moeders. “Het is eigenlijk een hele logische plek voor mij om stage te lopen. Het eerste kledingstuk wat ik achter de naaimachine heb gemaakt, is namelijk een babybroekje. Kinderkleding is zó schattig.”


Eigen kledingmerk
Voordat Bo begon met de opleiding, leek het haar geweldig om een eigen kledingmerk te beginnen. Die ambitie heeft ze inmiddels bijgesteld. “Het lijkt me nog steeds leuk, maar na mijn stage heb ik ook de onzekere kanten van het ondernemerschap van dichtbij gezien. Daarom denk ik dat ik na mijn studie de eerste jaren in loondienst ga. Daarna kan ik altijd nog kijken of ik iets voor mezelf wil starten. Want als ik het doe, dan wil ik het ook goed en origineel doen.”


Verhalen van mbo’ers
Dit is mbo volgt enkele studenten die vorig studiejaar gestart zijn met een mbo-opleiding. Op drie momenten komen zij aan het woord en vertellen zij over hun ervaringen. Dit is het derde interview met Bo. Lees ook het eerste artikel en tweede artikel.
“Ik heb het gevoel alsof ik nu beter en zelfstandiger kleding kan maken”