maandag 4 maart 2019

Bo: “Ik zit hier echt op mijn plek!”

Eerstejaars student Mode/maatkleding

Eind augustus startte Bo met haar mbo-opleiding Mode/maatkleding. Ze keek er naar uit creatief, maar vooral praktijkgericht, aan de slag te gaan bij ROC van Tilburg. Hoewel ze geen ervaring had met kleding naaien, en pas vlak voor de start van haar opleiding een naaimachine cadeau kreeg, wist zij zeker dat Mode/maatkleding de juiste keuze was. Hoe gaat het nu met de zestienjarige Bo uit Oosterhout? En, hoe ervaart zij de eerste maanden van haar opleiding?

“Het is heel leuk, ik ben super enthousiast!” Bo lacht breeduit als zij over haar opleiding begint. “Vooral de praktijklessen vind ik erg leuk. Die lessen duren vier keer 45 minuten, maar ze vliegen voorbij. Bij Kledingtechniek leer ik bijvoorbeeld kledingonderdelen maken zoals een rits en een split, en bij Vervaardigden mag ik zelf kledingstukken maken.” Dat is niet alleen handig voor haar opleiding, ook in haar vrije tijd zijn deze technieken en vaardigheden welkom: “Voor een Sinterklaas-surprise heb ik een knuffel genaaid.”

De verplichte theoretische vakken vindt Bo minder leuk. De school probeert de vakken Nederlands, rekenen en Engels aan te laten sluiten op haar beroep, maar het liefst zit ze achter de naaimachine. “Dan ben ik gewoon bezig! Mijn eerste toetsweek heb ik achter de rug. Op één vak na, heb ik allemaal mooie cijfers en heb ik een positief advies gekregen. Ik zit hier écht op mijn plek!”

Het grote verschil met de mavo in Oosterhout is de hoge mate van zelfstandigheid: “Daarnaast krijg je meer verantwoordelijkheid. Dat is fijn, maar soms is dat ook best moeilijk. Zo moet ik pas aan het eind van een periode een vak afhebben en word ik niet meer tussentijds gecontroleerd. Ik merk dat ik dan ga uitstellen tot het laatste moment en dan is het ineens best veel allemaal.”

Iedere dag vertrekt Bo om 7.30 uur met de bus uit Oosterhout en komt om 18.30 uur thuis. Het is het haar allemaal waard: “Mijn droom? Ik zou het mooi vinden als ik later een eigen bedrijf had, met unieke kleding in de stijl die bij me past.”

Verhalen van mbo’ers
Dit is mbo volgt enkele studenten die dit studiejaar starten met een mbo-opleiding. Op drie momenten komen zij aan het woord en vertellen zij over hun ervaringen. Dit is het tweede interview. Lees ook het eerste artikel


Bo: “Ik zit hier echt op mijn plek!”