maandag 25 februari 2019

Yukio Motohashi in gesprek met SBB


Om de beste praktijkopleider van Nederland te worden in een nuchtere sector waar van zes uur ’s ochtends tot ver na middernacht wordt gewerkt moet je eigenwijs zijn. Yukio Motohashi van café-brasserie Dudok in Rotterdam, de winnaar van 2018, is heel eigenwijs. Hoe kijkt hij terug op zijn deelname aan de verkiezing?

“Aandacht kost tijd. Nou, dat moet dan maar”, sprak Yukio in zijn dankwoord tijdens het ambassadeursgala mbo op 20 november in Apeldoorn. Wat hem betreft is het niet meer dan vanzelfsprekend om stagiairs op een persoonlijke manier te begeleiden, ook als de zaak vol zit en de keuken en bediening op volle toeren draaien. Op het Horeca College volgde Yukio zelfs weleens samen met een stagiaire, ter voorbereiding op haar examen, twee lessen als gaststudent.

Piano
In 2007 begint Yukio als praktijkopleider. Min of meer tegen de stroom in ontwikkelt hij zijn eigen opleidingsplan. Gewend als hij is om door te zetten – al op tweejarige leeftijd begint Yukio met vioolspelen en op het Rotterdams Conservatorium studeert hij piano, met focus op jazz – vindt hij door de theorie van het praktijkopleiderschap en in samenwerking met het onderwijs een aanpak die vruchten afwerpt. Door bijvoorbeeld specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART) doelen te stellen, kost het begeleiden van studenten minder energie en leidt het tot veel meer resultaat.

Olievlek
Goed horecapersoneel is lastig te vinden en beginnende medewerkers hebben vaak nog veel kennis en vaardigheden te leren. Yukio: “Als praktijkopleider focus ik op de lange termijn. Pas wanneer je oefent word je beter. Dus laten we het eerst gaan doen, dan kijken we daarna wát we nou eigenlijk aan het doen zijn en gaan we de diepte in. Dat werkt als een olievlek. Onlangs vroeg een vaste collega die zag dat ik een stagiair de rol van manager gaf, wat ervoor nodig was om in een vaste functie als manager bij ons te werken.”

Rit door de stad
Aan het ambassadeursgala mbo bewaart Yukio goede herinneringen. “Ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten. Ik had al een grapje gemaakt dat ik waarschijnlijk met een bus ontvoerd zou worden, niet wetende dat dat écht het geval was. Met alle genomineerden, waaronder 42 studenten die streden om de titel landelijk ambassadeur mbo, maakten we in een discobus een rit door de stad. Ik heb me kapotgelachen en heb met mijn collega’s die ik in theater Orpheus had moeten achterlaten gefacetimed wat een superfeest het in de bus was.”

Waardevolle medewerkers voor de toekomst
Wat de titel beste praktijkopleider van Nederland oplevert is lastig in cijfers uit te drukken. In elk geval zorgt het voor veel aandacht, onder andere in de media. Yukio lacht: “Ik heb ook weleens een sollicitatiebrief ontvangen van een student die vanwege die prijs bij ons stage wilde lopen. Verder is het management van Dudok er nog meer dan voorheen van overtuigd dat de energie die we in begeleiding steken zich terugverdient in de vorm van waardevolle medewerkers voor de toekomst.”

Feedback
Wat Yukio betreft is deelname aan de verkiezing beste leerbedrijf en praktijkopleider zonder meer een aanrader. “Het is erg leuk om deel uit te maken van dit evenement. De nominatie leidt tot gesprekken over begeleiding die helpen om je taak nog beter te doen. Die feedback, inclusief een uitgebreide voordracht van een oud-stagiaire, vind ik eigenlijk de grootste prijs. Dat heeft me echt een kick gegeven. Ik wil heel graag op dit pad doorgaan.”

Verkiezing 2019
Voor de 500.000 mbo-studenten in ons land is het leren in de praktijk een onmisbaar deel van hun opleiding. Om het belang daarvan te onderstrepen, heeft het ministerie van OCW al in 1996 de verkiezing beste leerbedrijf ingesteld. Sinds 2009 krijgt ook de beste praktijkopleider een prijs. Tot en met 30 april 2019 kan iedereen leerbedrijven en praktijkopleiders voordragen voor de prestigieuze prijzen.

Bron:
Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)
https://www.s-bb.nl/nieuws/yukio-is-heel-eigenwijs Voor meer informatie over de verkiezingen kijk op de website van SBB of lees dit artikel.