dinsdag 4 september 2018

“Toen ik die naaimachines zag, wist ik het!”

Aankomend student Mode/maatkleding bij ROC van Tilburg
“Ik was op zoek naar iets creatiefs waar ik mijn beroep van kan maken. Ik zit op zangles, heb musicals gedaan, volg dansles en doe aan Thaiboksen. Ook draag ik graag kleding waar ik écht mezelf in kan zijn. Dus toen ik tijdens een open dag van  ROC van Tilburg die naaimachines zag, wist ik het”, zegt de zestienjarige Bo van Gelderen uit Oosterhout. Dinsdag 28 augustus, één dag na de officiële opening van het mbo-schooljaar aldaar, is ze gestart met haar opleiding.

Bo denkt een andere tijd tegemoet te gaan op ROC Tilbug: “Om eerlijk te zijn, kijk ik niet met heel veel plezier terug op mijn tijd op de mavo van Oosterhout Effent. Bij de eerste kennismaking met mijn nieuwe medestudenten Mode/maatkleding voelde ik me meteen op mijn gemak. Ze hebben dezelfde interesses als ik. Ik heb zelfs een klasgenootje die bij me in de buurt woont. Kunnen we samen naar school reizen!”

En dat is niet niets. Bo heeft alleen in de ochtend een rechtstreekse busreis van één uur naar de Stappengoorweg in Tilburg. Op kamers gaan hoeft niet: “Nee, ik heb het goed thuis, zo samen met mijn ouders en jongere zus. Ik heb zelfs een eigen kamertje waar mijn naaimachine staat en waar ik in kan werken.” Hoewel haar moeder en overgroot oma vroeger zelf kleding hebben gemaakt, is dit niet van invloed geweest op haar studiekeuze. Sterker nog, Bo moet het allemaal nog een beetje ontdekken. “Deze zomer ben ik zestien geworden en heb ik als cadeau een naaimachine gekregen.”

Bo kijkt uit naar een schooltijd waar ze vooral praktisch aan de slag gaat: “De eerste dag begonnen we met een klein projectje. Een dag later gingen we naar de tentoonstelling Viktor & Rolf (Kunsthal in Rotterdam) en we zijn die week ook nog naar het textielmuseum in Tilburg geweest. Ik kijk enorm naar uit deze opleiding.”
Verhalen van mbo’ers
Dit is mbo volgt enkele studenten die dit studiejaar starten met een mbo-opleiding. Op drie momenten komen zij aan het woord en vertellen zij over hun ervaringen.


“Toen ik die naaimachines zag, wist ik het!”