maandag 16 mei 2022

Clemens van den Broek is de nieuwe Landelijk Ambassadeur mbo 2022!

In een zinderende finale op het Dit is mbo Ambassadeursgala van 16 mei 2022, benoemde de jury Clemens van den Broek tot Landelijk Ambassadeur mbo 2022. Het was een supermoeilijke beslissing voor de jury want ook de persoonlijke pitches van Lyanna Haytema (groepswinnaar van team Noord) en Zoë Heeg (groepswinnaar van team Midden), maakten veel indruk.

“Clemens had een authentiek en persoonlijk verhaal. Hij heeft het niet makkelijk gehad in het leven. In zijn verhaal kon ik horen dat het mbo hem verder geholpen heeft,” zegt juryvoorzitter Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad. Uit handen van Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ontving Clemens de fonkelnieuwe award. “De jury had een taak die op zijn zachts gezegd niet gemakkelijk was. Dat hebben we ook gezien. De nieuwe Landelijk Ambassadeur mbo is iemand die met zijn passie staat voor het mbo,” sprak de minister.

De award voor Landelijk Ambassadeur mbo was niet de enige award die de minister deze feestelijke avond zou uitreiken in theater Orpheus in Apeldoorn. Tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala werd zowel in het sfeervolle theater als online het mbo in de volle breedte gevierd. Van studenten, tot docenten, tot leerbedrijven: tv-presentator Jan Versteegh zette samen met Sophie Straat en haar band het voltallige mbo in de spotlight tijdens een spectaculaire galashow die als vanouds weer met publiek gevierd kon worden. Enkele honderden familieleden en vrienden in de zaal keken samen met meer dan duizend belangstellenden via een livestream mee naar de uitreiking van de volgende prijzen.

WorldSkills Netherlands Best of Excellence Award: Bart Willems, ROC Nijmegen
De Worldskills Netherlands Best of Excellence Award is gewonnen door Bart Willems, student Lassen aan ROC Nijmegen. Bart is Nederlands kampioen lassen en ontvangt de Best of Excellence Award vanwege zijn uitmuntende prestatie tijdens beroepenwedstrijd Skills The Finals. Hij behaalde de hoogste score (94,74) van alle finalisten die streden in hun vakgebied.

Fabiënne Bakker, oud-deelnemer van EuroSkills en Skills The Finals en winnaar van de Medal of Excellence verscheen ook op het podium om naast de minister de Best of Excellence Award aan Bart uit te reiken.  “Alle finalisten van Skills Heroes leverden een buitengewone prestatie tijdens Skills The Finals. Jullie ontvangen allemaal een Medal of Excellence,” sprak de minister.

Bart Willems had totaal niet verwacht dat hij zou winnen en bedankte zijn opleiding en leerbedrijf in een korte en krachtige speech.

Onderwijsteam van het jaar: team helpende zorg en welzijn niveau 2, ROC van Amsterdam
Waar zou het mbo zijn zonder docenten en instructeurs die met elkaar in onderwijsteams elke dag zorgen voor goed onderwijs voor hun studenten? De prijs voor Onderwijsteam van het jaar ging naar team helpende zorg en welzijn niveau 2 van ROC van Amsterdam. Uit de 65 inzendingen is dit team de winnaar van de 10 genomineerde onderwijsteams in het mbo met een gedreven pitch. “Dit team bundelt ervaring én netwerk om studenten te binden en te motiveren. In een multicultureel team in een multiculturele setting haalt dit team ook de ouders binnen de school. Dat doen ze niet als individuele mentor, maar met zijn allen,” zei minister Dijkgraaf waarop hij het team in vijf talen feliciteerde.

Beste leerbedrijf: FC Social Work
Berry Rutjes Hoedenontwerp uit Gouda, Faber Audiovisuals uit Sint-Annaparochie en FC Social Work waren de genomineerden voor Beste leerbedrijf. Het publiek op het Dit is mbo Ambassadeursgala kon via sms kiezen wie uiteindelijk deze prijs van SBB in ontvangst mocht nemen. FC Social Work ging met de award naar huis. Mbo-studenten kunnen bij dit door SBB erkende leerbedrijf rekenen op uitstekende begeleiding om hun vak in de praktijk te leren. “Het biedt jongeren de kans om hun leven in eigen hand te nemen door een opleiding te volgen. De grote betrokkenheid laat zich zien door een heldere opleidingsvisie met persoonlijke leerdoelen, vertrouwen en ruimte om er alles van te maken,” sprak minister Dijkgraaf uit het juryrapport.

Beste praktijkopleider: Mike Kastrop van autorestauratiebedrijf Classic Mike
Uit negen sectorwinnaars die allemaal laten zien hoe belangrijk begeleiding is, koos de jury Mike Kastrop van autorestauratiebedrijf Classic Mike als Beste praktijkopleider.  Mike geeft studenten zelfvertrouwen door ze uit te dagen tot haalbare prestaties aldus het juryrapport. Minister Dijkgraaf: “Zijn bedrijf laat zien hoe een goed gevulde ordeportefeuille kan samengaan met een inspirerende leeromgeving en hoge participatie van studenten.”


Heb je het Dit is mbo Ambassadeursgala gemist? Dan kun je hier de livestream terugkijken. Lees ook het interview met Clemens, Amy, Dylan en Rick terug over iets doen voor een ander. Hieronder vind je de link om de foto's terug te kijken.


 www.ditismbo.nl/home/fotogalerij/fotos-ambassadeursgala-2022


Clemens van den Broek is de nieuwe Landelijk Ambassadeur mbo 2022!