vrijdag 19 november 2021

Zelfstandig beveiliger Irfaan: “Ik benader zelf bureaus waarvoor ik wil werken”

Droom jij ervan om voor jezelf te beginnen? Gewoon doen, zegt Irfaan Rameswar (21). Hij begon op zijn 18e als zelfstandig beveiliger en richtte zijn bedrijf MIR Security op. Irfaan geeft tips hoe je kunt starten met ondernemen.

Leestijd: 4 minuten

Tip 1 - Wie niet waagt, die niet wint
“Dat zei een collega-beveiliger die als zelfstandige beveiliger werkte toen ik met hem aan de praat raakte op mijn stage bij Campus Diemen-Zuid. Ik wilde ook voor mezelf beginnen, maar was net achttien. Ik was nog net niet klaar met mijn opleiding Handhaver toezicht en veiligheid op het Nova College, Haarlem. Je kunt altijd terug, zei die collega. Ik heb me diezelfde dag nog ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.”

Tip 2 - Zet de voordelen en de nadelen van ondernemen op een rijtje
“Als zzp’er verdien ik meer omdat ik mijn eigen tarief bepaal. Ik heb meer vrijheid omdat ik mijn eigen tijd indeel. Ik werk op veel verschillende plekken: van Schiphol tot evenementen tot in ziekenhuizen en warenhuizen. Die vrijheid, afwisseling en het mooie salaris zijn de redenen waarom ik als zelfstandig beveiliger ben begonnen. Daar staat tegenover dat ik niks verdien als ik ziek word of op vakantie ga. Ik sta altijd klaar voor opdrachtgevers. Daardoor heb ik geen van-9-tot-5-baan en werk ik tussen de 40 en 50 uur per week. Mijn administratie doe ik zelf. Dat komt bovenop mijn werktijd. De boekhouding besteed ik uit. Mijn verzekeringen en pensioen betaal ik ook zelf in plaats van een werkgever.”

Tip 3 - Maak een ondernemersplan
“Schrijf op wat je wilt gaan doen, wie je doelgroepen zijn, hoeveel je wilt verdienen en welke opdrachtgevers voor jou interessant zijn. Dat helpt je om je doelen te halen. En focus je op je plan.”

Tip 4 - Zoek opdrachtgevers en stel je voor hen open
“Om jezelf ondernemer te noemen, moet je meer dan drie opdrachtgevers hebben. Anders ziet de Belastingdienst je niet als ondernemer. Ik heb een stuk of twaalf opdrachtgevers. Zelf benader ik beveiligingsbureaus waarvoor ik wil werken. Soms krijg ik klussen via andere collega’s binnen. Ik ben mijn eigen visitekaartje, dus ik verdiep me in mijn opdrachten en opdrachtgevers zodat ze mij de volgende keer weer vragen.”

Tip 5 - Wees zelfverzekerd en trots op je beroep
“Weet waar je over praat als je naar een opdrachtgever gaat. Verdiep je in het bedrijf en naak duidelijk wat je waard bent voor hen. En doe dat zelfverzekerd en blijf dicht bij jezelf. Dan nemen mensen je serieus. Zo ben ik aan mijn opdrachtgevers gekomen toen ik net begon. Tuurlijk lukte het niet altijd, maar ik gaf niet op omdat ik graag wil. Ik neem mijn vak serieus. Als ik het bij één opdrachtgever verpest, dan kan ik mijn business wel shaken. Ik zorg dat ik er iedere dag sta als beveiliger én als gastheer, want met een vriendelijke en rustige zelfverzekerde uitstraling bereik ik het meest.”

Ondernemers worden in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Ondernemer, een initiatief van MKB-Nederland. Ook jij kunt jouw favoriete ondernemer in het zonnetje zetten met een persoonlijk kaartje.


Zelfstandig beveiliger Irfaan: “Ik benader zelf bureaus waarvoor ik wil werken”