donderdag 18 november 2021

Op stage in het buitenland: “Het leven in Zweden voelde nooit gehaast”

ABBA, Pippi Langkous en knäckebröd. Denk je dan ook meteen aan Zweden? Voor Mèjoe Meijs is Zweden ook fika, buiten leven en ruimte. Hij ontdekte het land tijdens zijn stage op een Zweedse camping.

Leestijd: 3 min.

“Als ik achttien ben, dan wil ik naar Zweden,” zegt Mèjoe Meijs. En dat gebeurde ook. Mèjoe zit in het derde jaar van de opleiding Leidinggevende Travel, Leisure & Hospitality bij ROC Rivor. “Een stage in het buitenland past perfect bij mijn opleiding.” In juni stapte hij in het vliegtuig naar Stockholm om vijf maanden stage te lopen bij Camping Tiveden in Tived.

Hoe kwam je aan een stageplaats?
“Op de website Rondje Zweden zag ik de camping van Hein en Marlies staan. Die sprak mij meteen aan. Ik stuurde hen een open sollicitatie met de vraag of ik kon stagelopen. Ze reageerden heel enthousiast. Via e-mail en videobellen met Whatsapp regelde ik de ondertekening van het stagecontract en de kennismaking.”

Wat moest je doen tijdens je stage?
“Ik werkte achter de receptie, maakte schoon, stond in de bediening en beheerde het boekingssysteem. Ik ontving nieuwe gasten en stuurde ook mijn collega’s aan. Eigenlijk alles wat er op een camping moet gebeuren, leerde ik op deze stage. Daarom heb ik bewust voor een klein bedrijf gekozen. Zo zag ik alle kanten van de camping. Omdat ik hier zo lang stageliep, heb ik het voorseizoen, hoogseizoen en naseizoen meegemaakt.’’

Wat moest je allemaal regelen voordat je naar Zweden vertrok?
“Ik moest een geldig paspoort bij me hebben en een negatieve coronatest voordat ik Zweden binnen kwam. Ik heb een reisverzekering afgesloten met coronadekking. Mijn stagemap van school ging natuurlijk mee voor de stageopdrachten. En een koffer van 80 liter voor mijn zomer- en winterkleding en verzorgingsspullen voor vijf maanden.”

Hoe heb je de reis en je stage gefinancierd?
“Mijn school werkt samen met Erasmus+. Dat is een programma dat subsidies geeft aan studenten die internationale ervaring willen opdoen. Erasmus+ dekte mijn reiskosten en ik kreeg een beurs voor mijn stage. Ik werkte voor kost en inwoning.

Waarom is deze stage voor jou onvergetelijk?
“Ik moest buiten mijn comfortzone treden. Ik kende niemand, sprak geen Zweeds en moest alles zelf regelen. Dat ging heel goed. Ik heb op de camping vrienden voor het leven gemaakt. Ik kan me redden in het Engels en mijn Zweeds en Duits is met sprongen vooruit gegaan. Zweden heeft ruimte. In de zomer leeft iedereen buiten, en ik zal het fika-moment zeker missen.

Euh fika… wat is dat?
“Fika is een uitgebreide koffie- of theepauze met lekkers erbij. In Zweden zijn de mensen heel relaxt en gastvrij. Ze nemen de tijd voor je. Tijdens fika genieten ze ook echt van het samenzijn en van al het lekkers. Het leven in Zweden voelde nooit gehaast.”


Heb je net als Mèjoe ook zin in een stage in het buitenland? Vraag je mentor of bpv-begeleider voor meer informatie. Kijk ook op de website van Erasmus+.


Op stage in het buitenland: “Het leven in Zweden voelde nooit gehaast”