donderdag 18 november 2021

Afstuderen in het buitenland: “Ik zocht iets totaal uit mijn comfortzone”

“Wil jij niet afstuderen bij CERN?,” vroeg een docent van de Leidse instrumentmakers School aan Destin Pieters. Een paar maanden en een uitgebreide sollicitatieprocedure later, vertrekt Destin naar Meyrin in Zwitserland om te gaan werken aan een systeem voor machines voor de deeltjesversneller. “Ik ga de uitdaging aan om in een compleet andere omgeving iets totaal nieuws te leren.”

Leestijd: 3 min.

CERN is een internationaal onderzoeksinstituut op de grens van Zwitserland en Frankrijk en bekend van de deeltjesversneller. Ieder jaar mag één student van de LiS afstuderen bij CERN. Destin Pieters, student aan de opleiding research instrumentmaker, doorliep de strenge sollicitatieprocedure met glans. “Ik zocht een afstudeerplek die totaal uit mijn comfortzone was. Stagelopen in het buitenland had ik nog nooit gedaan en het project dat CERN mij aanbood, was ook nieuw voor mij.”

Destin houdt zich voor zijn afstudeerproject bezig met de verbetering van de levering van CO2-koeling aan draai- en freestoepassingen voor machines voor de deeltjesversneller. “Ik ontwerp, test en maak een uitwisselbaar koelsysteem dat iedere machine in de werkplaats helpt met gereedschappen koelen naar cryogene temperaturen. Het is een complex maar interessant onderwerp waarop ik in februari afstudeer.”

Hoe bevalt het bij CERN?
“Heel goed. Dit is voor het eerst dat ik bij zo’n groot en internationaal bedrijf werk. Het duurde even voordat ik letterlijk mijn weg vond, maar daardoor heb ik veel nieuwe mensen van over heel de wereld leren kennen. Mijn talenkennis is met sprongen vooruit gegaan.”

Wat heb je allemaal moeten regelen voordat je kon beginnen met je afstudeerproject?
“Huisvesting was het belangrijkste. Via CERN en de Franse Marktplaats had ik de keuze uit veel adressen. Ik heb zo’n 20 verhuurders benaderd voor potentiële woonplekken. Twee weken voordat ik begon, ben ik naar Meyrin gereisd om de woonruimtes te bezoeken. Ik woon nu samen met vier huisgenoten die verspreid komen uit heel Europa die ook bij CERN werken”

Wat moest je naast huisvesting nog meer regelen?
“Van tevoren volgde ik allerlei online cursussen over werken bij CERN zoals veiligheid op de werkplek en computerveiligheid. En ik heb ook nog een bankrekening geopend waarop CERN mijn stagevergoeding stort. Dat moet je persoonlijk doen in Zwitserland.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Ik sta om 6.30 uur op en begin om 7.30 uur. De ene dag ben ik de hele dag bezig met het testen van mijn prototype en besprekingen en presentaties daarover. De andere dag begin ik ’s ochtends met Franse les. Engels is de voertaal, maar meer dan de helft van de medewerkers praat Frans. Tussen de middag lunch ik in een van de drie restaurants op het terrein. Het is een fijne manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Rond een uur of zes ben ik klaar met werken. Na het eten sla ik mijn laptop open om verder te werken aan mijn rapport of ga ik naar de sportschool.” Lachend: “De dagen zijn hier niet zo spannend als thuis.”

Welke tips heb jij voor studenten die in het buitenland willen stagelopen of afstuderen?
“Ik had een tijdlijn gemaakt van alle dingen die ik moest regelen. Dat gaf overzicht. Als je de kans hebt om naar het buitenland te gaan, pak die dan. Ook als je twijfelt. Als student mag je dingen uitzoeken. Je hebt de ruimte om ervaring op te doen en te leren. Dus haal alles eruit wat erin zit. Dat doe ik ook.”

Wil je meer weten over stagelopen of afstuderen in het buitenland? Kijk dan ook op de website van Erasmus+.




Afstuderen in het buitenland: “Ik zocht iets totaal uit mijn comfortzone”