donderdag 10 februari 2022

Werken aan een betere wereld op je stage

Emily, Steven en Yoran zijn op hun stage bezig met zeventien doelen die de wereld mooier, gezonder, duurzamer en gelijker maken. Ze werken bij Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) van het Friesland College. “Als iedereen een klein stapje zet, kunnen we samen de wereld beter maken.”

Leestijd 3 min.

Emily Khilji wil graag de ongelijkheid verminderen. Steven Spaan streeft naar een goede gezondheid en welzijn voor alle mensen en Yoran Hoekstra wil graag verbindingen leggen om (goede) doelen te bereiken. Dit zijn de favoriete Sustainable Development Goals (SDG's) van deze studenten die stagelopen bij Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS).

SDG’s: wat zijn dat?
SDG’s zijn zeventien doelen die door de Verenigde Naties zijn bepaald om de wereld mooier, duurzamer en gezonder te maken. Bij LIS werken studenten aan stageopdrachten om die SDG’s onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Dat doen ze onder meer met een festival, het YouTube-kanaal Global Goals TV en verschillende andere projecten. “Samen met de kantinebeheerders van het Friesland College ben ik bezig om voedselverspilling tegen te gaan. We willen de broden en taarten die studenten van de bakkerij-opleiding bakken tegen kostprijs verkopen aan studenten en docenten,” zegt Steven. Hij studeert Film en Media op het Friesland College en zorgt met zijn montage ervoor dat de filmpjes voor Global Goals TV er piekfijn uitzien.

Impact maken
Yoran en Emily volgen allebei de opleiding Sociaal Werk bij ROC Friese Poort. Ze solliciteerden beiden bij LIS vanwege de mogelijkheid om impact te maken met de projecten die LIS organiseert. Net als Steven werken ze allebei het meest van hun tijd voor Global Goals TV. Emily zorgt voor de productie en bedenkt onderwerpen. Yoran maakt filmpjes en bedenkt ook onderwerpen. Soms verzorgen ze ook de presentatie. “Als je door je inzet voor een SDG het leven van één individu beter maakt, dan gaat het ook beter met zijn omgeving,” zegt Yoran. “Het mooie van Global Goals TV is dat je studenten en anderen met een filmpje kunt laten beseffen hoe belangrijk die doelen zijn om de wereld een stukje beter te maken,” zegt Emily.

Ongelijkheid verminderen
Emily maakte onder meer een item voor Global Goals TV over ongelijkheid. “Ik kan er niet tegen als mensen naar beneden worden gehaald. Ieder mens verdient het om met respect te worden behandeld. Dat wilde ik laten zien omdat racisme en discriminatie nog te veel voorkomt.” Yoran maakte onder andere een item over de keurmerken voor goede doelen. Hij gelooft dat goede doelen samen kunnen werken met grote bedrijven. “Als bijvoorbeeld alle grote bedrijven in de wereld de koppen bij elkaar steken, dan zou bij wijze van spreken morgen al het plastic uit zee zijn gehaald.”

Laagdrempelig
Hoe kun je met Global Goals TV of de andere activiteiten van LIS de SDG's onder de aandacht brengen? “Door een item laagdrempelig te maken en in kleine stapjes te laten zien, maak je het bereikbaarder,” zegt Yoran. Steven denkt dat de juiste informatie en het goede voorbeeld geven ook kunnen helpen. “Ik ben persoonlijk bezig met gezonde voeding en let erop dat als ik vlees koop van dieren die een goed leven hebben gehad. Bovendien hoef ik niet iedere dag vlees te eten. Mijn omgeving weet dat ook. Ik hoop dat ik hen daardoor ook inspireer om meer vegetarisch te eten.”

Invloed hebben is ook adviseren, vindt Emily. Ze is net als Yoran lid van Team S.O.S waar studenten binnen kunnen lopen met vragen over allerlei problemen. “Wij begeleiden de studenten daarbij en geven hen advies,” zegt Emily. “Dat is ook een stukje invloed dat je hebt. Niet om iemands mening te veranderen, maar om iemand te helpen.”

Bekijk de filmpjes op Global Goals TV