dinsdag 1 maart 2022

#ElkeStemTelt: “Mijn eigen vrienden van het mbo inspireren me”

Van het mbo naar een plekje op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen. Voor oud-studenten Pim van Dam (D66) en Dorien Wind (CDA) is het een droom die uitkomt.

Leestijd: 3 minuten

Toen Pim van Dam zijn mbo-school bijna failliet dreigde te gaan, kwam de politiek opeens dichtbij. Dus besloot hij lid te worden van de studentenraad. In één klap leerde Pim hoe belangrijk het is om zijn stem te laten horen. “Ik ging nadenken over wat ik zelf wilde doen en hoe ik anderen kon helpen”, vertelt hij. “Bij de studentenraad mochten we bijvoorbeeld mee vergaderen met het college van bestuur. Ook kwam er een voormalig minister langs.”

Van penningmeester naar voorzitter
In vier jaar tijd wist Pim zich omhoog te werken van penningmeester naar vicevoorzitter en uiteindelijk naar voorzitter van de studentenraad. Maar zoiets gaat niet zonder slag of stoot. “Ik heb echt moeten vechten voor mijn plekje. Op een gegeven moment merkte ik dat het bijvoorbeeld moeilijk was om bepaalde besluiten te maken voor studenten, omdat we niet genoeg informatie kregen. In een vergadering met het bestuur heb ik duidelijk gemaakt dat wij naar verandering verlangde en daar gaven ze ons gelijk in. Sindsdien kregen we steeds meer vertrouwen. Dat was geweldig.”

Als Pim genoeg stemmen krijgt en in de gemeenteraad belandt van Alphen aan de Rijn, wil hij zich zeker blijven inzetten voor jongeren. “Ik wil me inzetten voor meer stageplekken voor mbo’ers. Daarnaast ben ik actief in de werkgroep mbo, waarin we met jongeren bespreken wat er allemaal speelt. Een grote mijlpaal is dat ons 5 puntenplan terecht is gekomen in het landelijke verkiezingsprogramma van D66 tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen.”

Ver-van-mijn-bed-show
Ook Dorien Wind, gemeenteraadslid in Almelo, vindt het belangrijk om de jonge generatie te betrekken in de politiek. Haar politieke vlam werd al vroeg aangewakkerd: namelijk op het vmbo. “Het gebeurde tijdens een les Maatschappijleer”, vertelt Dorien. “Onze docent had Sabine Uitslag uitgenodigd, een voormalig Tweede Kamerlid. Omdat Sabine Uitslag ook muziek maakte in een band werd ze in mijn ogen opeens een mens en voelde de politiek minder als een ver-van-mijn-bed-show.”

Als Dorien ook nog eens behendig blijkt te zijn in debatteren, weet ze het zeker: ze meldt zich aan voor een politieke partij. “In de gemeenteraad vind ik het belangrijk om me in te zetten voor jongeren. Wetten worden vaak bedacht door mensen van het hbo of wo, maar werken dan in de praktijk helemaal niet voor uitvoerende krachten. Daarom praat ik graag over deze kwesties met mijn eigen vrienden van het mbo, of met de jongerenraad. Zij inspireren mij.”

Gemeenteraadsverkiezingen
Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In aanloop naar de verkiezingen (en daarna) vertellen verschillende mbo’ers op ditismbo.nl hoe zij een bijdrage leveren aan de verkiezingen. Ook in de lessen Burgerschap wordt aandacht besteed aan dit thema. Meer weten? Klik hier voor lesinspiratie.


#ElkeStemTelt: “Mijn eigen vrienden van het mbo inspireren me”