maandag 6 september 2021

Veiligheid staat voorop bij Nationale Opening mbo-jaar

Robert van Leersum heeft zin in de Nationale Opening van het mbo-jaar. Acht studenten van de opleiding Beveiliging van MBO Amersfoort zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van dit evenement. Als praktijkopleider begeleidt Robert hen hierbij. “Zo’n evenement is een mega leerervaring.”

Leestijd: 2 min.

Robert van Leersum heeft de studenten nog niet verteld dat Koningin Máxima de hoofdgast zal zijn op 3 september tijdens de Nationale Opening van het mbo-jaar. “Dat doe ik bewust niet in het kader van de algemene veiligheid en ik wil ook de druk niet al te veel opvoeren bij de studenten. Ze moeten alert en ontspannen zijn.”

Hij zet bij dit event tweedejaarsstudenten in want zij hebben al ervaring opgedaan tijdens hun stage. Die stage liepen de studenten op de verschillende locaties van MBO Amersfoort. “Een school is een mini-samenleving waar allerlei zaken gebeuren die ook buiten de schooldeuren voorkomen. Voordat ze ingezet worden, krijgen de studenten van mij trainingen op het gebied van beroepshouding. We doen rollenspellen en bootsen praktijksituaties na zodat ze goed voorbereid zijn als ze op de vloer staan.”

Drempel over

Het surveilleren op school is voor de studenten lastiger dan de beveiliging van de Nationale Opening denkt Robert. “Tijdens dit evenement hebben ze te maken met ouderen. Studenten vinden het makkelijker om hen aan te spreken dan leeftijdgenoten. Dan moeten ze vaak een drempel over en ervaren dat ze in functie zijn en geen student.”

Als praktijkbegeleider én beveiliger bij MBO Amersfoort staat Robert met twee benen in de praktijk. Hij put uit zijn eigen ervaring als hij de studenten straks brieft wanneer ze op hun positie staan in de zaal van Yuverta waar de opening van het mbo-jaar plaatsvindt. “Ik realiseer me dat het heel spannend is omdat ze de locatie niet kennen. Het belangrijkste is dat ik de studenten het vertrouwen geef dat de beveiliging bij hen in goede handen is. En dat ze weten dat ze fouten mogen maken. De Nationale Opening van het mbo-jaar is een groot evenement maar het is ook een bijzondere leerervaring voor de studenten. Zeker omdat Koningin Máxima hierbij aanwezig bij is. Dat maak je niet iedere dag mee.”

Kijk hier de Nationale Opening van het mbo-jaar terug. Of bekijk hier de samenvatting van ANP. Hier vind je de foto's van de Nationale Opening mbo-jaar.
Veiligheid staat voorop bij Nationale Opening mbo-jaar